Consiliul Județean Sălaj alocă 3 milioane de lei pentru finanţarea activităţilor de performanţă desfăşurate de structurile sportive locale în anul competiţional 2021-2022. Proiectul de hotărâre privind modul în care se împart banii a primit, miercuri, votul consilierilor întruniți în ședința lunară.
Asociaţia „Handbal Club Zalău” va primi cea mai mare parte din bani, 2.930.000 lei, din care 1.455.000 mii lei în anul 2021.
30.000 lei merg la ACS Volei Club Zalău 2015, din care 15.000 lei în anul 2021.
ACS Academia de Volei Marius Lazăr primește de la Consiliul Județean 20.000 lei, din care 10.000 mii lei în anul 2021.
Câte 10.000 de lei primesc ACS Terra Kid Zalău și ACS Dani San Zalău, toți în cursul acestui an. Pentru anul bugetar 2022 sumele repartizate vor fi cuprinse în bugetul judeţului, cu această destinaţie.
Cele cinci structuri sportive au depus, în termenul prevăzut, solicitări de finanțare. În urma verificării documentelor cu privire la îndeplinirea condiţiilor necesare pentru repartizarea sumelor destinate finanţării activităţilor de performanţă a structurilor sportive locale, ce se vor desfăşura în anul bugetar 2021, aferente anului competiţional 2021-2022, de către Comisia de specialitate a Consiliului Judeţean Sălaj pentru învăţământ, sănătate, protecţie socială, cultură, sport şi tineret, s-a constatat că acestea îndeplinesc condițiile de eligibilitate.
Potrivit legislației, se pot repartiza sume pentru finanţarea activităţii structurilor sportive locale, constituite ca structuri nonprofit în condiţiile legii, participante la competiţiile sportive locale, regionale, naţionale şi internaţionale, organizate în conformitate cu statutul şi regulamentele federaţiilor sportive naţionale pe ramură de sport, în baza contractelor şi a programelor sportive ale acestora care prevăd promovare, selecţie, participare, pregătire, organizare de competiţii şi evenimente sportive.
Bani și pentru echipele de fotbal din județ
Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean de miercuri s-a aflat și proiectul privind aprobarea regulamentului pentru finanțarea programelor sportive ale asociațiilor județene pe ramură sportivă afiliate la federațiile sportive corespondente, constituite ca persoane juridice de drept privat fără scop lucrativ, ramurile fotbal și șah.
Limita maximă a sumelor ce pot fi repartizate cu această destinație din bugetul judeţului pentru anul sportiv competițional 2021-2022 este de 250.000 lei. Alocarea banilor se va face în baza unei cereri însoțită de documente justificative. Pentru a putea semna contractul de finanțare, un solicitant trebuie să obțină un punctaj minim obligatoriu de 60 de puncte.
“Dată fiind necesitatea acoperirii lacunelor financiare ale asociațiilor sportive județene pe ramură de fotbal și șah din județul Sălaj se impune aprobarea unui regulament care să cuprindă criteriile de selecție ale acestor structuri sportive locale în vederea repartizării sumelor destinate finanţării activității acestora conform programelor sportive ale acestora, organizate pe raza județului Sălaj în conformitate cu statutul şi regulamentele federaţiilor sportive naţionale pe ramură de sport corespondentă”, scrie în referatul proiectului de hotărâre.
Potrivit Legii educaţiei fizice şi sportului, educaţia fizică şi sportul sunt activităţi de interes naţional sprijinite de stat, iar autorităţile administraţiei publice au obligaţia de a sprijini sportul pentru toţi şi sportul de performanţă şi să asigure condiţiile organizatorice şi materiale de practicare a educaţiei fizice şi sportului în comunităţile locale. Competenţa autorităţilor publice locale de a repartiza sume din bugetul propriu pentru finanţarea sportului este conferită de de acest act, care prevede faptul că, prin hotărâre a consiliului judeţean, se pot aloca sume pentru finanțarea programelor sportive ale asociațiilor județene pe ramură sportivă afiliate la federațiile sportive corespondente, constituite ca persoane juridice de drept privat fără scop lucrativ.
“În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul ca la nivelul județului Sălaj există o serie de asociații județene pe ramura de sport, din care doar asociația județeană de fotbal Sălaj, afiliată la federația română de fotbal, a făcut o solicitare de sprijin financiar. Având în vedere prevederile din Legea nr. 69/2000 și ținând cont de prerogativele Consiliului Județean de a selecta ramura sportivă care urmează să beneficieze de finanțare s-a luat decizia de a iniția acest Regulament privind finanţarea din fonduri publice a proiectelor şi programelor sportive. Ținând cont de faptul că anul competițional 2021-2022 la majoritatea ramurilor sportive începe prin luna iulie-august anul curent (…) propunem adoptarea proiectului în forma prezentată, prevede raportul de specialitate.
La nivelul Consiliului Județean Sălaj se va desemna Comisia de specialitate pentru învățământ, sănătate, protecție socială, cultură, sport și tineret pentru a verifica îndeplinirea de către solicitanţi a condiţiilor impuse prin regulament.
Preşedintele Consiliului Judeţean este cel împuternicit să semneze contractele de finanţare pentru sumele repartizate prin hotărâre a Consiliului judeţean.
“Am avut o cerere de finanțare pentru aceste asociații de la Asociația Județeană de fotbal și am considerat că este oportun și benefic pentru sportul cel mai răspândit în județ, fotbalul, să alocăm o sumă din bugetul Consiliului Județean pentru a sprijini toate echipele de fotbal și a încuraja practicarea fotbalului la nivel de masă în județul Sălaj, de aceea am venit cu acest proiect”, a declarat președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu.
Consilierii social democrați au votat și ei proiectul, dar au avut o obiecție. “Este benefic acest proiect, noi îl susținem, la Regulamnet am o nelămurire. Am văzut că modul de punctare este mult mai mare pentru seniori decât pentru copii, respectiv 10 puncte pentru asociațiile sau echipele de seniori și 5 puncte pentru echipele de juniori”, a declarat social democratul Alin Demle, fost fotbalist.
În replică, președintele Consiliului Județean a afirmat că sunt mult mai mulți seniori decât juniori, iar toate echipele de seniori au, de fapt, și juniori, iar scopul proiectului este “să ajungă banii la toate echipele participante în ligile județene”. “Cu siguranță că echipele vor finanța în primul rând activitatea copiilor”, a adăugat Dinu Iancu Sălăjanu.
“Avem posibilitatea să luăm niște măsuri sau să putem face niște verificări în așa fel încât să ne asigurăm că aceste resurse ajung la toți copiii sau la toți jucătorii acestor echipe, în sensul în care conducătorii acestor asociații județene să nu aplice niște criterii clientelare, doar pentru anumite echipe, în defavoarea altora?”, a vrut să știe consilierul județean PSD Sergiu Panie.
Dinu Iancu Sălăjanu a dat asigurări că banii vor fi alocați în mod transparent și că aceștia vor fi împărțiți în mod echitabil.
Potrivit președintelui Consiliului Județean, cerere de finanțare a mai depus doar Asociația de șah.
A sustine Tadici PNL acum? in trecut lauda PSD si pe seful CJ, sa vedem cand ii multumeste lui DIS?