Potrivit datelor furnizate de administrația locală, în evidențele Primăriei Zalău figurează în acest moment 63 de refugiați din Ucraina. Datele se modifică însă zilnic, pe fondul plecării unora și sosirii altor persoane din zona de conflict.

De menționat că numărul real al ucrainenilor din municipiu poate fi mai mare deoarece nu toți au solicitat sprijinul autorităților locale sau al cetățenilor, unii având posibilitatea de a se descurca singuri, alegând să se cazeze la hoteluri sau pensiuni.

În rândul celor 63 de refugiați fugiți din calea războiului, se află și 28 de copii.

Primăria Municipiului Zalău a pus la dispoziție două locații pentru cazarea refugiaților din Ucraina – o parte a internatului de la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul”, strada Tudor Vladimirescu nr. 15, și Hotel Stadion, strada Stadionului Nr.5.

La dispoziția cetățenilor sunt două numere de telefon (0260 610.178, 0734 777.801) la care se oferă informațiile necesare tuturor persoanelor interesate.

Adulții își caută serviciu, copiii sunt înscriși la școală

Până în prezent, trei cetățeni ucraineni au reușit să se angajeze la agenți economici din Zalău (Michelin, Avril). Pentru copii, au fost depuse trei cereri pentru înscrierea la școală și o cerere pentru înscrierea la creșă.

Elevii sau copiii de grădiniță pot participa la cursuri ca audient, pot participa la activități extrașcolare, fără obținerea calității de audient, sau pot beneficia de activități de asistență psihopedagogică și consiliere.

Prin audient se înțelege elevul școlarizat într-un alt sistem de învățământ din altă țară, care își continuă, la cererea părintelui sau a reprezentantului legal al elevului minor, a elevului major sau a autorității competente, parcursul școlar într-o unitate de învățământ din sistemul de învățământ românesc și este înscris în cataloage provizorii, până la echivalarea studiilor și susținerea eventualelor diferențe.

Modelul cererii de înscriere, disponibil la sediul Inspectoratului Școlar Județean, dar și pe site-ul instituției sau al Ministerului Educației, este redactat în trei variante, din care o variantă în limba română, o variantă în limba ucraineană și o variantă în limba engleză, iar solicitanții pot completa cererea în oricare dintre cele trei limbi.

Bani pentru zălăuanii care găzduiesc refugiați din Ucraina

Zălăuanii care găzduiesc cetățeni proveniți din zona conflictului armat din Ucraina beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea refugiaților. Dacă până acum s-au acordat bani doar pentru hrană, în cuantum de 20 de lei pe zi pentru fiecare refugiat , din aprilie se acordă și banii pentru cazare, câte 50 de lei pe zi, pentru fiecare persoană găzduită.

În luna martie, 48 de zălăuani au depus cereri la primărie pentru a beneficia de decontarea cheltuielilor cu hrana pentru cetățenii ucraineni pe care-i găzduiesc.

Pentru a beneficia de decontarea cheltuielilor, persoanele fizice trebuie să depună în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni, pentru luna precedentă, la Primăria Municipiului Zalău o cerere în care precizează numărul persoanelor găzduite, numele și prenumele acestora, localitățile din care aceștia declară că provin, intervalul de timp pentru care solicită decontarea cheltuielilor cu hrana.

Cererea trebuie însoţită de o declarație pe propria răspundere cu privire la realitatea informațiilor cuprinse în cerere, copia actului de identitate al solicitantului, documente care atestă dreptul de folosință asupra locuinței în care sunt găzduite persoanele.

Cererea de decont și declarația pe propria răspundere se vor depune la sediul Primăriei Municipiului Zalău, la camera 4, iar formularele sunt disponibile și pe site-ul primăriei.

Administrația locală va întocmi şi va certifica pentru realitate situațiile centralizatoare care cuprind numele și prenumele fiecărei persoane fizice solicitante, numărul cetăţenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina gazduiți, numărul de zile de găzduire, precum și suma solicitată de fiecare persoană fizică.

În termen de 10 zile lucrătoare de la primirea situațiilor centralizatoare certificate pentru realitate, ISU Sălaj virează sumele cuvenite în conturile Primăriei Municipiului Zalău care, în termen de 3 zile lucrătoare de la primirea sumelor, plătește sumele cuvenite persoanelor fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

Primăria, prin Direcția de Asitență Socială şi Poliţia Locală, poate efectua verificări privind realitatea informațiilor din cererile depuse de persoanele fizice care găzduiesc refugiați.