Grupul de firme Simex, al cărui “creier” se află la Şimleu Silvaniei, este cel mai mare producător de mobilă din România. Peste 60 la sută din exportul de mobilă al României este realizat de “Simex Grup”. Concernul produce mobilă de înaltă clasă din lemn masiv (tei, stejar, nuc şi cireş), mobilă-artă decorată cu sculptură şi intarsie (tehnică de ornamentare foarte pretenţioasă), executate în mare parte manual. Până în 1989, “Simex” era una din unităţile din care se compunea IPL Sălaj – Zalău. În 1991, fabrica de la Şimleu Silvaniei a fost privatizată şi s-a înfiinţat Simex SA. Iniţiativa şi succesul i-au aparţinut lui Ioan Cristian Bilţ, directorul fabricii încă din 1986.
Un brand cu recunoaştere internaţională
Simex a devenit un brand recunoscut pe plan internaţional. Sortimentaţia, calitatea. seriozitatea au dus la o afirmare puternică a concernului Simex. Compania oferă un sortiment bogat de mobilă pentru toate gusturile, pentru orice tip de casă, după bugetul fiecărui client, de la garnituri, până la produse de mobilier individuale. Dormitoarele sau sufrageriile în stilul tradiţional european sunt pe gustul multora. Mobila produsă la Simex, pe lângă calitate, are şi o prezenţă estetică deosebită. Nu trebuie uitat că toată mobila produsă la Şimleu Silvaniei este din lemn ecologic de înaltă clasă (lemn masiv), în conformitate cu normele europene.
Când spui Simex, spui Cristian Bilţ
Nu poţi vorbi de Simex fără să vorbeşti despre Ioan Cristian Bilţ, preşedintele grupului de firme Simex Grup, care pe lângă profesia de bază – inginer expert în industria prelucrării lemnului – este şi economist, şi manager de excepţie. În martie 2013, după ce a condus timp de 28 de ani Grupul de Firme Simex, Cristian Bilţ a ieşit la pensie de vârstă. Dar asta n-a durat decât câteva ore. A doua zi, Cristian Bilţ s-a reangajat pe aceeaşi funcţie de director general şi a rămas preşedinte al Consiliului de administraţie al Simex Grup SRL. Şi tot de 28 de ani Cristian Bilţ conduce aceeaşi firmă Simex SA în calitate de manager. Contractul de management se înnoieşte o dată la patru ani de către Adunarea Generală a Acţionarilor.
Dovadă a unui management de excepţie Cristian Bilţ a fost ales vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România. Totodată el este cetăţean de onoare al oraşului de sub Măgură.
Preşedintele unui concern cu şase firme
În data de 8 iulie a acestui an, în şedinţa Consiliului de Administraţie, Cristian Bilţ demisionează din funcţia de manager al Simex SA. Acest lucru s-a făcut în contextul în care Cristian Bilţ a preluat conducerea SC Simex Plus SRL, membră a Grupului Simex. Totodată, Bilţ rămâne în funcţia de preşedinte al Grupului Simex şi director general al Simex Grup SRL.
Grupul de firme Simex, al cărui preşedinte este Ioan Cristian Bilţ, are în componenţă următoarele firme: stop_coloana Simex SA Şimleu Silvaniei, Nord Simex SRL Satu Mare, Cesimex SRL Cehu Silvaniei, Micro SRL Nuşfalău, Simex Plus Şimleu Silvaniei, Simex Quattro SRL Bocşa, Simex Grup SRL Şimleu Silvaniei. Această ultimă firmă are rol de amornizare strategică în problemele generale de cooperare în cadrul grupului şi, în plus, face comerţ.
Interviu cu Cristian Bilţ
G.S.: Domnule Cristian Bilţ, conduceţi Grupul de firme Simex de aproape trei decenii…
Cristian Bilţ: Am avut o perioadă de 11 ani în care am lucrat sută la sută pentru piaţa Germaniei. Odată cu unirea celor două Germanii, a început criza. Asta a dus la o scădere bruscă a puterii de cumpărare, care ne-a creat probleme grave în vânzări.
G.S.: Ce a urmat?
Cristian Bilţ: A urmat trecerea rapidă de pe piaţa Germaniei pe piaţa rusă şi extinderea spre Ucraina, Azerbaidjan, Georgia, în general în ţările din fosta Uniune Sovietică. S-a salvat astfel situaţia critică a firmei. Asta a fost în 1997.
G.S.: Şi iarăşi vă întreb, “ce a urmat?”
Cristian Bilţ: Au urmat alţi 15 ani de prosperitate, perioadă în care Simex SA a realizat marile investiţii, redeschizând foste fabrici falimentare, care erau închise. Au luat astfel fiinţă, la iniţiativa mea şi prin directa mea participare şi coordonare, patru noi societăţi comerciale producătoare de mobilă: Cesimex Cehu Silvaniei, Nord Simex Satu Mare, Euro Simex Zalău, Simex Plus Şimleu Silvaniei.
G.S.: Câţi muncitori îşi câştigă astăzi pâinea cea de toate zilele în Grupul de firme Simex?
Cristian Bilţ: Peste 700 de persoane
G.S.: În ce măsură v-a afectat conflictul dintre Rusia şi Ucraina?
Cristian Bilţ: La ora actuală, Grupul de firme Simex se confruntă cu o situaţie foarte grea, din cauza conflictului. Soluţia este reintrarea grabnică pe piaţa vestică, problemă de care mă ocup personal. Deja avem contracte pe Olanda, Belgia, Germania, contracte de 200.000 de euro pe lună. Recent am făcut un turneu în Belgia, Olanda şi Germania, unde în urma tratativelor comerciale aşteptăm noi comenzi. De asemenea, vom fi prezenţi cu standuri proprii la târgurile internaţionale de mobilă de la Bucureşti, Paris, Bad Salzuflen, şi Bruxelles. Toate în această toamnă. Traversăm o perioadă critică, însă ea trebuie să sfârşească în această toamnă.