Se bat tobele, suna alamurile ca in aceste zile Strategia Nationala pentru Agricultura intra pe ultima suta de metri, ca la acest document s-a lucrat patru ani, ca o sa avem roade-n hotar si belsug pe mese., ca o sa curga lapte si miere prin toate curtile si gospodariile taranilor. Doamne, cum ne imbatam cu apa chioara!. De 23 de ani s-au incercat tot felul de strategii in agricultura si toate n-au facut decat sa ne aduca la sapa de lemn. Numarul specialistilor din acest domeniu s-a redus la jumatate, directiile agricole au ramas fara ingineri, agronomii de la centrele de comuna s-au rarefiat sau au disparut de tot. Si toate aceste pacoste s-au produs din cauza strategiilor nationale pentru agricultura. La vremea aparitiei lor, tuturor aceste strategii, paguboase de alfel, li se inaltau imnuri si osanale. In cele doua decenii si mai bine care au trecut de la „lichidarea” CAP-urilor, nu a fost ministru al Agriculturii care in strategia sa sa nu includa comasarea terenurilor. Numai ca si pana la ora actuala in Romania sunt peste 40 de milioane de parcele de teren agricol. Tot de strategiile decidentilor din agricultura tine si parlogirea terenurilor agricole; samanta scumpa, ingrasamintele scumpe, lucrarile agricole scumpe, preturile derizorii ale produselor, subventiile printre cele mai mici din comunitatea europeana i-au determinat pe tarani sa-si lase pamanturile in voia soartei. Si asta tot dupa anumite strategii nationale.Actuala Strategie Nationala pentru Agricultura va fi publicata pe data de 30 iunie si urmareste ca, pe o perioada de 20 de ani, agricultura sa-si poata atinge potentialul de care se vorbeste atat de mult. Sa dea Domnul sa o vedem si pe asta!
Cu toate acestea, agricultorii privesc cu scepticism initiativa Ministerului Agriculturii, existand unele voci care afirma ca, in realitate aceste planuri exista, mai degraba, doar la nivel declarativ. Stiu ei, agricultorii ce stiu.
23 de ani de strategie
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...