O asociaţie înfiinţată la Paris de o româncă originară din Zalău sprijină material, şi nu numai, 215 copii din familii defavorizate din Chieșd, pentru a le reda încrederea în propriile forțe și a deveni, pe viitor, exemple pentru societatea civilă.
Andreea Ember s-a născut la Zalău, iar după ce a absolvit o facultate în ţară, şi-a continuat studiile în Franţa, unde a decis să rămână, în cele din urmă.
“M-am născut și am crescut la Zalău. Copil fiind îmi petreceam verile la bunici, ca toți copiii din acea vreme. O perioadă care m-a marcat, deoarece pentru mine mama tatălui meu a fost și a rămas un exemplu de demnitate și bunătate. După absolvirea facultății de Istorie și Filosofie Babeș-Bolyai în 2008 am decis să merg în Franța, să îmi continuu studiile în arheologie cu un master la Universitatea Sorbona – Paris. A urmat al doilea master, la Ecole Pratique des Hautes Etudes, pe aceeași ramură. Pe parcursul studiilor am muncit în diferite locuri. Având în vedere că veneam dintr-o altă țară și nu cunoșteam legislația franceză din lumea muncii, am decis în 2015 să fac o Formare de 3 ani la Ecole Francaise de Comptabilite pe Gestiunea plăților, Juridic și Asistență Contabilă. În momentul de față muncesc ca tehnician de patrimoniu cultural pentru Centre des Monuments Nationaux pentru două monumente istorice: Chateau de Maisons Laffitte și Villa Savoye. În Franța mi-am întemeiat o frumoasă familie. Pe soţul meu îl cunoșteam din România, din 2004. Fiul meu s-a născut în 2009, la începutul proiectelor noastre profesionale. În 2017 am adoptat un cățel. Așa că azi suntem patru năzdrăvani în casă. Mă consider o norocoasă”, afirmă Andreea Ember, într-o scurtă prezentare.
De fapt, Mircea, soţul Andreei, este şi el originar din Sălaj, din localitatea Chieşd.
În 2019, Andreea Ember a înfiinţat Ro Solidaritate, iar de atunci este şi președinta acestei asociații. Povestea asociaţiei a început însă cu doi ani mai devreme.
“Totul a început de la protestele împotriva corupției organizate la Paris în 2017. Suntem mulți români la Paris care sperăm ca într-o zi să ne putem întoarce acasă și asta ne-a determinat să devenim mai implicați. Am pornit la drum prin a ne implica în acțiunile cetățenești dar la foarte scurt timp ne-am dat seama că nu este de ajuns. Așa că am început să facem mici acțiuni caritabile punctuale și să fim alături de cei care le inițiau. În 2018 am început să fim solicitați pentru a însoţi la consultațiile prevăzute în spitalele din Paris familiile cu copii diagnosticați cu boli extrem de grave care erau trimiși din România și veneau de la Institutul Oncologic București. Părinții acestor copii nu vorbeau franceză. Aveau nevoie de traducători pentru consulații, de cineva care să îi recupereze de la aeroport și să îi ducă la aeroport pentru a se întoarce în România. Aici am intervenit ori de câte ori a fost nevoie. La început a fost greu deoarece tratamentele de chimioterapie urmate de acești copii lăsau urme vizibile pe chipul lor. Însă ne-am motivat repede tot datorită acestor micuți care ne apăreau ca exemple de viață: curajoși, cu poftă de viață și voință de a învinge. Tot ce își doresc acești copii sunt câteva lucruri simple: să poată merge normal la școală, să se joace și să se facă bine”, precizează Andreea, pe site-ul asociaţiei.
În același timp însă, românii din zona Parisului au început să ajute familiile defavorizate din România, moment în care şi-au dat seama că au nevoie de o platformă de genul unei asociaţii caritabile pentru a putea gestiona ajutoarele strânse.
“La sfârșitul anului 2018 ne-am decis să creăm o asociație deoarece tot mai mulți oameni ne solicitau pentru a face donații în produse și donații financiare iar noi nu aveam un depozit unde să stocăm produsele primite și nu aveam nici un cont bancar pentru a accepta donații în bani. Din dorința de a face mai mult s-a născut Ro Solidaritate la începutul anului 2019, asociația care răspunde prezent atunci când un copil din România se află în dificultate”, susţine preşedintele asociaţiei.
În 2019 au fost organizate mai multe acțiuni caritabile punctuale pentru copiii din județele Iași, Timiș și, bineînţeles, Sălaj, judeţul de unde se trag Andreea şi soţul său.
În Sălaj, cel mai la îndemână le-a fost să ajute copiii cu probleme din Chieşd, prima pe listă fiind familia Bojan, ce a fost spijinită în refacerea din temelii a casei în care locuiesc, proiect încă în derulare.
“Mare ne-a fost bucuria când Aurel Bojan, tatăl copiilor din famila Bojan, a înțeles că poate și el la rândul său să își ajute comunitatea. Așa că ne-a vorbit despre copii defavorizați din comunitatea în care trăiește. I-am cerut să ne informeze despre realitățile comunității sale. La început a făcut pași timid și temător în lumea noastră și la scurt timp a devenit omul nostru de bază din Chieșd. Deși familia sa întâmpină dificultăți financiare importante, nu uită să își facă timp pentru cei din comunitate. Treptat, a devenit responsabil și datorită lui proiectele noastre iau amploare”, afirmă Andreea.
De la o sigură familie, cu cinci copii, s-a ajuns ca în prezent asociaţia să sprijine 215 copii din familii defavorizate din Chieșd pentru a le reda încrederea în propriile forțe și a deveni pe viitor exemple pentru societatea civilă. În opinia Andreei Ember, ei vor construi societatea de mâine și trebuie să aibă uneltele necesare pentru a deveni niște adulți responsabili.
Iar aceste “unelte” presupun nu doar ajutoare materiale pentru combaterea sărăciei, ci şi un sprijin spiritual, pentru combaterea mediocrităţii şi prevenirea abandonului şcolar.
Un exemplu în acest sens este acţiunea pregătită de Ro Solidaritate, împreună cu RO100 Zalău, pentru Crăciun.
“Nu știm voi ce faceți de Crăciun, dar noi am hotărât ca, împreună cu RO Solidaritate Paris, să oferim daruri speciale tuturor pruncilor defavorizați din Chieșd, Sălaj. Peste 200 de copii și tineri trăiesc într-o zonă în care nu există noțiunea de activități amuzante, educative, în serile lungi, de iarnă. Nu există nimic… Ne-am gândit că o jucărie, o ciocolată și o carte, potrivite pentru vârsta fiecăruia dintre ei, le vor aduce bucurie, le vor deschide orizonturile spre o lume mai bună. RO Solidaritate se ocupă, la Paris, de strâns donații și apoi de comandat cărți potrivite la o editură românească. Noi vă propunem să ne ajutați cu donații pentru a putea face acele pachețele cu o jucărioară și o ciocolată, potrivite pentru fiecare categorie de vârstă. Iată datele contului: RO45BTRLRONCRT038695000C; Platforma România 100 , cu mențiunea: cadouri de Crăciun pentru copiii din Chieșd (SWIFT: BTRLRO22). Ce ziceți? Nu e mult. Dar ce bucurie va fi în ajunul Crăciunului în acel loc”, descriu acţiunea, pe pagina proprie de Facebook, cei de la RO 100 Zalău.
Andreea Ember şi cei din Ro Solidaritate îşi propun însă nu doar cadouri făcute copiilor defavorizaţi odată sau de ori pe an, ci un ajutor constant, de la naştere până la adolescenţă, pentru a-i sprijini pe cei care s-au născut într-un mediu defavorizat să treacă peste etichetele care li se pun, pentru un viitor mai bun pentru ei, pentru comunitatea din care provin şi pentru întreaga societate.