Ghidurile pentru investiții din cadrul Componentei Managementul deșeurilor, prin PNRR, trebuie consultate de fiecare primărie din țară. Mai mult, primarii trebuie să implementeze noile sisteme de colectare selectivă a deșeurilor, spune ministrul Mediului Tanczos Barna.
În cadrul unei expoziții de ecoinsule ecologice, organizată în urmă cu câteva zile la Cluj, oficialul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a subliniat că fiecare cetățean ”trebuie să plătească pentru cantitatea de deșeuri pe care o produce”. Aceasta însemnând trecerea la un nou mod de gândire în ceea ce privește managmentul deșeurilor.
Prin PNRR, primăriile au la dispoziție un buget de 452,2 milioane de euro pentru înființarea de centre de colectare cu aport voluntar, plus alte 200,1 milioane de euro pentru construirea de insule ecologice digitalizate.
,,Autoritățile din zona urbană trebuie să facă pasul spre sisteme bine dezvoltate, inteligente, care să gestioneze informațiile la nivel de gospodărie, la nivel de familie. Totodată, colectarea pe 4-5 fracții pe această bază de sisteme inteligente este ținta pe care vrem să o realizăm prin PNNR. Astfel de platforme vor fi amplasate în comunităţile cu până la 50.000 de locuitori, la limita intravilanului. Până în septembrie 2024, va trebui să instalăm cel puţin 250 de astfel de centre, urmând ca până la sfârșitul lunii iunie 2026, să fie realizate celelalte 565″, a precizat ministrul Tanczos Barna.
Ecoinsulele digitalizate sunt formate dintr-un ansamblu de de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, conform ghidului de accesare a fondurilor europene – componenta C3: „Insulele ecologice pot fi subterane (care necesită lucrări de construcții și montaj), supraterane (care nu necesită construcții și montaj) sau semiîngropate. Ele au acces digitalizat prin carduri, care le protejează împotriva vandalismului și accesului neautorizat, dar fiind utile pentru a permite utilizarea datelor obținute, necesare monitorizării și raportării informațiilor privind volumele și tipurile de deșeuri colectate și a persoanelor care utilizează containerele”.
„Invit toate primăriile din toate oraşele din ţară să viziteze aceste sisteme inteligente, pentru că sunt pentru oraşele care vor să facă un pas înainte, care vor să administreze mult mai responsabil domeniul gestionării deşeurilor. Este primul pas, cel al construirii infrastructurii. Urmează partea şi mai grea, probabil, de comunicare, de conştientizare la nivelul cetăţenilor, de dialog permanent, constant, cu fiecare familie, cu fiecare cetăţean din fiecare oraş, în încercarea de a-i convinge să folosească sistemele acestea, să colecteze selectiv”, a mai spus ministrul, într-o declaraţie de presă susţinută alături de primarul Clujului, Emil Boc.
CE GLUMA BUNA. LA NOI, GUNOIUL SE INGROAPA CHIAR CU SPRIJINUL PRIMARILOR. VEZI COM. CRISENI, LANGA BAZINELE DE APA.