Localitatea Alunis a imbracat straie de sarbatoare marti, pentru a celebra 200 de ani de la infiintarea primei scoli romanesti din localitatea Alunis. Colectivul de cadre didactice de la scoala Gimnaziala „Avram Iancu” din Alunis a intocmit un proiect care sta la baza activitatii propriu-zise, cu numele „Scoala Alunis, 1813-2013, 200 de ani de inva-tamant romanesc”.
Sarbatoarea a avut printre obiective evidentierea evolutiei scolii Alunis de la aparitia acesteia, in 1813, pana in prezent, sublinierea importantei scolii in satul Alunis, reintalnirea cu foste cadre didactice si cu fosti elevi ai scolii Alunis, omagi-erea si premierea dascalilor care au reprezentat scoala de-a lungul anilor.
„Am reusit sa oprim timpul in loc si sa ne apreciem valo-rile care stau la baza formarii nostre ca oameni, acei stalpi ai societatii pe umerii carora se sprijina o parte din cer si o lume din care facem parte si noi, dascalii. Am reusit sa adunam la un loc trecutul si prezentul pentru a le multumi mentorilor nostri pentru tot ceea ce re-prezinta ei. Intalnirea a fost una emotionanta atat pentru comunitate, cat si pentru dascalii care si-au dedicat intreaga lor activitate formarii si modelarii multor generatii de copii. In semn de multumire si pretuire, dascalii au primit diplome de onoare si carti, iar pentru cei trecuti in nefiinta s-a pastrat un moment de reculegere”, ne spune Mirela Teodora Pop, directoarea scolii.
A fost sustinut un moment literar de catre profesorul Marcel Lucaciu, poet, critic, jurna-list; Alice Valeria Micu, poet; Daniel Hoblea, poet, critic, eseist, si Flavius Lucacel, dramaturg. La final, corul bisericesc din Alunis condus de Niculina Muresan, corul de horitoare condus de Maria Croitoru si elevii scolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alunis au sustinut un miniconcert de colinde cu specific local.
Parteneri la eveniment au fost Inspectoratul scolar Judetean Salaj, Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Biblioteca Judeteana „I.S. Badescu”, Asociatia Culturala „JAD” din Cluj-Napoca si Primaria Comunei Benesat.
200 de ani de scoala romaneasca la Alunis
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...