Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor desfășoară în aceste zile acțiunea de verificare a tuturor celor 19 baraje de categorie C și D din județul Sălaj.

În urma avariei de la lacul Tăul Mare, Roșia Montană, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a dispus luni verificări tehnice a calității construcției și siguranței exploatării la barajele aflate pe teritoriul României. În urma hotărârii CNSU, până în a doua jumătate a lunii noiembrie vor fi verificate cele 2.095 de baraje din țară, încadrate în categoriile C și D. Acestea sunt baraje de mică capacitate, de importanță normală și redusă.

”Este o acțiune de verificare la toate barajele din categoriile C și D, care intră sub incidența Hotărârii CNSU. Suntem deja pe teren. Pe raza județului Sălaj avem 19 baraje din catogoria C și D, iar deținătorul acestora este Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Verificările le fac angajații SGA Sălaj, alături de angajați ai ANIF Sălaj. Câteva exmple de baraje verificate sunt la Borla, la Ortelec, laȘamșud, Sălățig, Cuceu”, a declarat Cristian Crișan pentru Graiul Sălajului.

În urma evenimentului de la Roșia Montană, s-au dispus aceste controale în scopul preîntâmpinării unor evenimente asemănătoare care ar putea avea consecințe negative la nivelul comunităților.

”În scopul preîntâmpinării unor evenimente asemănătoare care ar putea avea consecințe negative la nivelul comunităților, este necesară o evaluare actualizată, la nivel național, a calității construcției și siguranței în exploatare a barajelor”, se arată în hotărâre.

CNSU a însărcinat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Națională Apele Române și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Inspectoratul de Stat în Construcții, să efectueze, în regim de urgență, controale/verificări de specialitate privind calitatea construcției și siguranței în exploatare a barajelor, din aria de competență. Acțiunile de control/verificare se desfășoară la barajele încadrate în categoriile C și D, indiferent de deținător.

Controalele/verificările menționate urmăresc, dar fără a se limita la acestea, performanța privind calitatea în construcții, evaluarea stării de siguranță în exploatare, comportarea obiectivelor, starea de uzură, existența și funcționalitatea aparaturii de monitorizare, control și avertizare, precum și riscurile la care sunt expuse și trebuie finalizate până cel târziu la data de 20 noiembrie 2022.