În contextul scumpirilor din ultima perioadă, nu doar cetățeanul de rând suportă mai greu facturile din ce în ce mai mari. Autoritățile locale se confruntă cu aceeași problemă: cum să gestioneze banii pentru a putea plăti la iarnă utilitățile pentru școli, grădinițe, creșe, centre de bătrâni, centre de permanență și alte instituții pe care le finanțează.

Subiectul a fost abordat de conducerea primăriei Zalău, în cadrul ședinței de Consiliu Local de săptămâna trecută, după ce consilierii liberali au reproșat administrației locale că nu a onorat toate solicitările financiare venite din partea unităților de învățământ din oraș, pentru diferite investiții.

Potrivit primarului Ionel Ciunt, prioritatea o reprezintă acum asigurarea resurselor financiare pentru plata utilităților, la iarnă.

“S-au scumpit de cinci, șase ori cheltuielile cu gazul, energia electrică, apă și toate celelalte…din această cauză am avut o rezervă în a atribui bani pentru reparații capitale. Lucrările de reparații curente le onorăm în totalitate până la începutul anului școlar. De asemenea, avem în vedere și faptul că șapte unități școlare sunt cuprinse într-un proiect de reabilitare totală, cu fonduri europene, și atunci nu am mai alocat bani pentru reparații capitale decât acolo unde chiar a fost o urgență. Reparațiile curente, care țin de buna funcționare a unitățillor de învățământ, le avem în vedere, am alocat sumele necesare, în funcție de solicitările venite de la unitățile școlare, dar preocuparea noastră principală este să avem asigurată resursa financiară necesară pentru plata cheltuielilor cu utilitățile. Putem repara un geam, o ușă, dar să înceapă anul școlar, să ajungem în preajma anotimpului rece, iar noi să nu avem sumele necesare pentru căldură și energie electrică, asta nu ne putem permite sub nicun fel. În acest context gândim și socotim fiecare sumă alocată unităților de învățământ”, a explicat primarul Ionel Ciunt.

Liberalii au fost de părere că, în loc să fie alocați bani pentru documentaţia de cercetare arheologică necesară construirii unei capele în incinta Bisericii Ortodoxe din Ortelec, suma respectivă, în valoare de 124.500 lei, ar fi trebuit dată școlilor.