Pentru a beneficia de subventia de 3.000 de euro, fermierii trebuie sa cultive în solarii 2 tone de tomate si sa le valorifice. Potrivit Directiei Agricole Salaj, un numar de 15 fermieri au primit cei 3.000 de euro pentru ca au cultivat si valorificat tomatele produse în spatii protejate. Cei 15 fermieri beneficiari ai schemei de „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate în spatii protejate” provin din Zalau, Hida, Balan, Inau, Pericei, Jibou, Biusa si Aghires. La nivelul judetului Salaj s-au înscris în Programul Tomate, 45 de producatori agricoli, au plantat 29 si au fructificat legumele doar 15 dintre acestia, beneficiind de un ajutor de minimis în suma totala de 206968.50 lei, revenindu-i fiecaruia suma de 13797.90 lei echivalent a (3000 EURO). Suma a fost virata în contul DAJ Salaj în data de 29 iunie, iar luni, 2 iulie, institutia a virat banii în conturile beneficiarilor. Potrivit DAJ Salaj, având în vedere conditiile climatice din luna martie , temperaturile scazute, ciclul I a fost prelungit prin H.G. pâna în data de 15 iunie 2018, fata de 31 mai 2018. Pentru ciclul II , au ramas un numar de 30 befiaciari ai programului , care trebuie sa faca dovada comercializarii productiei, în perioada 1 noiembrie 2018 – 20 decembrie 2018.

rn

Pentru a beneficia de subventia de 3.000 de euro, fermierii trebuie sa cultive în solarii 2 tone de tomate si sa le valorifice. Cultivatorii de tomate în spatii protejate vor beneficia si în acest an de schema de ajutor de minimis prevazuta pentru acest sector în Programul de Guvernare. Resursele financiare necesare aplicarii schemei sunt de 183 de milioane lei, reprezentând echivalentul în lei a sumei de 40 de milioane euro si se asigura din bugetul pe anul 2018. Schema de minimis este similara celei din anul precendent si este implementata de catre Directiile pentru Agricultura Judetene (DAJ). Potentialii beneficiari sunt producatorii agricoli persoane fizice care detin atestat de producator, producatorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale si întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008, producatorii agricoli persoane juridice. Valoarea ajutorului de minims este de 3.000 euro/beneficiar/an. 

rn

Sumele se platesc într-o singura transa. Pentru o evaluare eficienta a productiei de tomate, a fost inclusa în cerere obligativitatea producatorilor de tomate ca la finalul recoltarii sa comunice DAJ cantitatea totala de tomate obtinuta pe suprafata de 1.000 mp.
Pentru a fi eligibili acordarii acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie sa îndeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
sa detina o suprafata cultivata cu tomate în spatii protejate de minimum 1.000 mp, marcata la loc vizibil, cu o placa indicator inscriptionata “Program sustinere tomate, 2018“ si sa mentioneze numarul cererii depuse pentru obtinerea finantarii;
sa obtina o productie de minimim 2 kg de tomate/mp si sa faca dovada productiei realizate prin documente justificative privind comercializarea productiei;
sa fie înregistrati în evidentele Registrului agricol deschis la primariile în a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu tomate în spatiile protejate în anul de cerere;
sa valorifice productia în perioadele ianuarie-mai inclusiv, si/sau noiembrie-20 decembrie, inclusiv. Scopul programului este realizarea unei productii cantitative si calitative si are rolul de a eficientiza exploatatia prin capitalizare, în vederea dezvoltarii unui management eficient al acesteia. În acelasi timp, programul raspunde dorintei consumatorului de a avea acces la produse proaspete în perioada rece a anului.