Terenurile intravilane din municipiu pentru care au fost emise autorizații de construire se încadrează, din acest an, la categoria „teren cu construcții” și se impozitează ca atare.

Mulți zălăuani care s-au prezentat în ultimele zile la primărie pentru a-și plăti dările către stat au constatat, cu surprindere, că impozitul pe care trebuie să îl achite pentru terenurile deținute este chiar și de zece ori mai mare, comparativ cu anii trecuți.

Asta pentru că impozitele datorate pentru un „teren cu construcții” au valori considerabil mai ridicate față de cele pentru terenuri arabile, pășuni sau livezi.

Impozitul pe teren se stabileşte luând în calcul suprafaţa terenului, rangul localităţii în care este amplasat terenul, zona şi categoria de folosinţă a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local.

Spre exemplu, impozitul pentru un teren arabil variază, în funcție de zona de încadrare (A,B, C sau D), între 17 și 31 de lei pentru un hectar. Pentru pășune taxa e cuprinsă între 15 și 23 lei la hectar, pentru viță de vie între 21 și 52 de lei, iar pentru livadă taxa datorată e de la 31 până la 61 de lei la hectar.

Această sumă se înmulțește cu coeficientul localității. Municipiul Zalău e localitate de rang II, astfel că sumele de mai sus se vor înmulți cu 4 la calculul impozitului datorat.

În schimb, în cazul terenurilor cu construcții, sumele sunt mult mai mari. Impozitele pleacă de la 2.062 lei pe hectar în zona D a orașului, 3.901 lei în zona C, 6.162 lei în zona B, și ajung la 8.835 lei pe hectar în zona A a Zalăului. Și în acest caz, suma se înmulțește cu coeficientul localității, adică cu 4.

Pentru Stâna, localitate componentă a municipiului Zalău, se aplică aceleași valori de calcul.

“Am fost pe la Primăria Zalău și am văzut că foarte multă lume este acolo pentru declarații la taxe și impozite și Registru Agricol. Am observat că sunt disperați, din 2022 s-au mărit impozitele la terenuri, înainte aveau conform Registrului Agricol CC ( curți construcții ) 300-400 mp și diferența grădină, arabil. Din 2022, Primăria Zalău le-a pus tot ca și curti, constructii. La arabil impozitul era cam 2 lei /100 mp, si la curti și constructii era în jur de 90 de lei / 100 mp. Am întâlnit o doamnă care avea curte și grădină de 5.000 mp, acum ea trebuie să platească aproapte 4.500 lei impozit, față de 500 de lei cum a plătit anul trecut. Foarte mulți zălăuani sunt afectați de acest lucru, mai ales cei din zona Ortelec, unde au grădini mai mari”, ne-a scris un cititor zilele trecute.

Primăria Municipiului Zalău, a anunțat, la finele anului trecut, că începând cu 1 ianuarie 2022 suprafețele de teren situate în intravilanul Municipiului Zalău, pe care sunt edificate construcții sau au fost emise autorizații de construire, se încadrează la categoria teren cu construcții.

Proprietarii terenurilor reîncadrate după noile reguli au posibilitatea ca, până în data de 30 iunie, să depună o cerere pentru reintroducerea sau redarea în circuitul agricol a unei părți din suprafața terenurilor.

La această cerere trebuie anexate acte de carte funciară actualizate, din care rezultă încadrarea corectă pe categorii de folosință. În baza extraselor de carte funciară în care să figureze categoriile de folosință ale terenurilor sau a titlurilor de proprietate, acolo unde terenurile nu au fost notate în cartea funciară, organul fiscal va recalcula impozitului datorat, inclusiv pe anul 2022.

Pentru verificarea corelării informaţiilor prezentate de cetățeni cu realitatea din teren, primăria poate realiza inspecţii la fața locului, prin departamentele de specialitate. Direcţia Economică, prin Serviciul de impozite şi taxe, va opera în evidenţele fiscale trecerea din categoria ”teren cu construcţii” a suprafeţei de teren reintroduse în circuitul agricol şi va comunica proprietarului decizia de impunere. La începutul fiecărei luni, pentru luna anterioară, Serviciul Urbanism şi Amenajarea Teritoriului va înainta Direcţiei Economice o situaţie cu autorizaţiile emise, în vederea operării în evidenţele fiscale a modificărilor categoriei de folosinţă pentru terenurile situate în intravilan şi care se scot din circuitul agricol, definitiv, prin autorizaţia de construire în întregime sau parţial.

Tot din acest an, s-a majorat de la 0,4 la 0,6 procentul la valoarea impozabilă a clădirilor nerezidențiale utilizate în activități pentru domeniul agricol. Justificarea admnistrației locale a fost faptul că unii comercianți desfășoară alte activități decât cele din domeniul agricol, prevăzute în autorizația de construcție.