Un număr de 2.628 de absolvenţi de clasa a VIII-a din Sălaj au susţinut ie ieri prima probă din cadrul evaluării naţionale, proba scrisă la limba şi literatura romană. Examenul a incepu la ora 9.00, iar candidaţii au avut la dispoziţie 120 de minute pentru a rezolva subiectul. Examenul s-a desfăşurat in unităţile de invăţămant in a studiat elevul, ia din comisie a făcut parte şi profeorul de la clasă.
Elevii au avut de analizat un fragment din basmul „Rodul tainic” al lui Ion Slavici şi de realizat o compunere de 10-15 randuri in care să argumenteze de ce „Rodul tainic” aparţine genului literar basm. Al doilea punct al subiectului a fost un text non-literar, aparţinand autorului Tudor Opriş, „Enciclopedia lumii vii”, pe baza căruia elevii aveau de răspuns unor intrebări. Totodată, candidaţii au avut de realizat o compunere de 10-15 randuri in care să descrie un tablou impresionant din natură (real sau imaginar). Fiecare subiect a avut un număr de puncte. Rezolvarea integrală a subiectului presupune acordarea unui număr de 90 de puncte, la care se adaugă 10 puncte din oficiu. Nota se stabileşte prin impărţirea la 10 a punctajului obţinut de elev.
Evaluarea naţională la clasa a VIII-a va continua marţi, 21 iunie, cu proba la limba şi literatura maternă. Această probă va fi susţinută de 523 de absolvenţi de limba maghiară, 21 de absolvenţi de la secţia de limba germană şi 12 de la limba slovacă, ne-a declarat Ştefan Szabo, inspector şcolar general adjunct. Miercuri, cei peste 2.600 de absolvenţi vor susţine testul la matematică.
Miza examenului este foarte mare, ţinand cont de faptul că media la testele naţionale reprezintă 50 la sută din media de admitere la liceu. Primele rezultate vor fi afişate vineri, 24 iunie, pană la ora 14.00.
S-au pierdut pe drum
Potrivit informaţiilor primite de la ISJ Sălaj, la inceputul clasei a VIII-a erau inscrişi 2,773 de elevi. Doar 2.643 au incheiat cu bine anul şcolar. Diferenţa de 143 au rămas de căruţă. Ioan Abrudan, inspector şcolar general, a precizat că printre ei sunt corigenţi, repetenţi, transferaţi in alte judeţe sau care, pur şi simplu, au considerat că nu au nevoie de mai mult de opt clase.
143 de elevi n-au putut face pasul spre clasa a IX-a
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...