In ultimele 72 de ore, pompierii militari au fost solicitati sa intervina de 14 ori la incendii de vegetatie uscata, scapate de sub control. Toate subunitatile I.S.U. au intervenit In mai multe localitati din judet de-a lungul acestui sfA¢rsit de saptamA¢na: Plopis, Halmasd, Ip, Racas, Hida, Mirsid, Chendremal, Sarmasag, Dabiceni, Bilghezd si |imleu Silvaniei.
Din cauza conditiilor meteo nefavorabile (vA¢nt), multe dintre incendii au fost scapate de sub control, s-au extins la vecinatati si au amenintat livezile de pomi fructiferi sau fondul forestier din apropiere. Printre distrugerile materiale provocate de arderi, In afara de cele 74 de hectare de vegetatie uscata, se numara 2500 de pomi fructiferi, meri si pruni, cA¢teva hectare de vita-de-vie, o livada de puieti de salcA¢m, garduri de la gradini.
De la Inceputul anului si pA¢na In prezent pompierii militari salajeni au fost chemati sa intervina la 22 de arderi necontrolate. P`na in prezent, cinci persoane au fost amendate de I.S.U. a€œPorolissuma€ cu 1.000 lei, respectiv 2.500 lei. Alte cA¢teva persoane sunt cercetate In vederea aplicarii de amenzi pentru ca nu au respectat masurile de prevenire a incendiilor la utilizarea focului deschis pentru igenizarea terenurilor.
Arderea vegetatiei uscate se face numai cu permis de la primarie
AvA¢nd In vedere numarul extrem de mare de incendii care s-au produs In judet In anul 2011 (178) din cauza nerespectarii masurilor minime de prevenire a incendiilor, pompierii atrag atentia ca se interzice realizarea arderilor de vegetatie uscata, resturi vegetale sau miristi In perioadele de canicula si seceta prelungita,conditii meteorologice de vA¢nt sau la lasarea serii.
Arderea miristii, vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se face numai dupa obtinerea permisului de lucru cu focul. Acesta se solicita de la primaria de domiciliu, emiterea lui se face prin grija primarului de catre seful serviciului voluntar pentru situatii de urgenta sau de persoana desemnata In acest sens.
Vegetatia uscata se str`nge In gramezi, astfel IncA¢t arderea sa poata fi controlata. Arderea se executa In zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier sau la constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Cei care fac foc in c`mp trebuie sa isi asigurare mijloacele si materialele pentru stingerea eventualelor incendii, sa supravegheze focul in permanenta, sa stinga total focul Inainte de a pleca si sa nu acopere cu pamA¢nt focarele.
Conform HGR. 537/2007 arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru Impiedicarea propagarii focului la vecinatati precum si amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis In conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.