Încă suntem vulnerabili în fața infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Pe lângă respectarea restricțiilor impuse de autorități, vaccinarea, adică imunizarea specifică împotriva noului coronavirus și chiar a noilor tulpini apărute, mult mai contagioase se pare, reprezintă oportunitatea de a controla pandemia.
Începând de luni, 15 martie, s-au deschis listele de așteptare pentru programările online la vaccinare penru persoanele care nu reușesc să prindă un loc în platformă. Totodată, a demarat și etapa a III-a de vaccinare anti-Covid, care se adresează populației generale, dar numai în localitățile cu rata de incidență de peste 4,5 la mia de locuitori.
Listele de așteptare pe județe s-au deschis după programul stabilit și coordonat de către cei din Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, la ore diferite.
Astfel că centrele de vaccinare din județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța și Covasna s-au deschis luni între orele 9.00-11.00, iar centrele de vaccinare din județele Dîmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt și Prahova au deschis listele de așteptare între orele 11.00-13.00.
În județul Sălaj, alături de județele Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București, programările au demarat între orele 13.00-15.00.
Cei interesați de vaccinare se pot programa online pe listele de așteptare ale platformei ROVACCINARE. Pentru asta, primul pas constă în crearea unui profil cu datele personale. Din platformă veti fi planificați pe zi, oră și centru de vaccinare. Un pas important este ca, după completarea datelor personale, contul să devină activ. Pentru asta, persoana în cauză va primi un cod de 6 cifre, prin sms la numărul de telefon pe care l-a declarat. Persoanele peste 65 de ani se pot programa atât prin platforma ROVACCINARE, cât și prin intermediul medicilor de familie sau aparținătorilor, ori prin Direcția de Asistență Socială din cadrul primăriilor. Angajații din domeniile cheie se pot înscrie individual pe listele de așteptare sau angajatorul poate face această operațiune pentru ei. În momentul în care programarea la vaccin devine disponibilă, în platformă sunt vizibile centrele de vaccinare și se activează listele de așteptare.
Reamintim faptul că, în perioadele de mentenanță, aplicația va funcționa cu unele întârzieri.
Întrucât cererea depășește capacitatea de producție , la noi în țară, campania de vaccinare se desfășoară pe trei etape. Prima etapă a debutat în decembrie 2020, când a început vaccinarea personalului din sistemul medical, atât public, cât și privat, cu vaccinul produs de Pfizer BioNtech. De la începutul lunii februarie, persoanele programate la vaccinare pentru doza I, primesc vaccinul Moderna, iar din 15 februarie, imunizarea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18-55 de ani, se face și cu vaccinul Astra Zeneca.
Paralel cu prima etapă de vaccinare, s-a desfășurat și încă e în desfășurare etapa a doua pentru cei care încă doresc să se programeze. Astfel, adulții cu vârsta peste 65 de ani, bolnavii cu boli cronice, dar și angajații din domenii considerate esențiale se pot vaccina gratuit. Din categoria bolnavilor cronici fac parte cei care suferă de diabet zaharat, obezitate, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, oncologice, pulmonare, neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice de la moderate până la severe, afecțiuni autoimune, pacienți transplantați , cu consult medical în prealabil, pacienți cu terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, dar și bolnavii infectați cu HIV/SIDA. Tot în această etapă se mai pot vaccina parlamentarii, personalul din unitățile de învățământ, angajații din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu Coronavirus, cei din instituțiile publice, persoanele cu dizabilități și persoanele fără adăpost.
Cea de-a treia etapă, începută luni, 15 martie, în localitățile cu un număr mare de infectări, se adresează imunizării populației generale și celor necuprinși în celelalte campanii.
În ceea ce privește copiii, autoritățile menționează că vaccinarea se va realiza în funcție de evoluția epidemiologică și de caracteristicile vaccinurilor care urmează a fi aprobate pentru cei sub 16 ani.
Este important să se respecte în continuare, chiar și după vaccinare, măsurile de protecție, purtarea măștii, igienizarea mâinilor cu apă și săpun sau cu un gel antibacterian cu concentrație alcool cel puțin 70 la sută.