Zece personalități de seamă ale Țării Silvaniei au fost onorate cu distincția “Soarele Sălăjean”, de către președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, în semn de respect și înaltă apreciere pentru activitatea și pentru contribuția adusă la creșterea prestigiului județului.

Distincțiile au fost oferite în cadrul unui eveniment festiv, la împlinirea a 32 de ani de la reînființarea Consiliului Județean Sălaj.

VALERIA MOTOGNA

La 11 ani, Valeria Motogna punea pentru prima dată mâna pe o minge de handbal, iar trei ani mai târziu debuta în Liga Naţională. De aici până la un lung şir de titluri, medalii şi trofee, a fost doar un pas.

Jucătoare din Generația de Aur a handbalului românesc, Valeria Motogna se poate mândri cu o carieră de excepție, având în palmares multiple titluri de campioană națională, titlul de campioană europeană la juniori, campioană mondială la tineret. De asemenea, a făcut parte din reprezentantiva României la două ediții ale Jocurilor Olimpice de la Sidney și Beijing, la ultima fiind și port-drapelul delegației țării noastre.

Deși s-a retras din activitatea de jucătoare, Valeria Motogna continuă să se dedice sportului pe semicerc, în calitate de antrenor, anul trecut participând pentru prima dată cu echipa de junioare 2 la Turneul Final.

BOGDAN JURAVLE


Deși își are rădăcinile în frumoasa Bucovină, destinul l-a purtat aici, la noi, în Țara Silvaniei, unde și-a întemeiat o familie și și-a construit o carieră remarcabilă în domeniul medical. Medic urolog foarte apreciat, profesionist desăvârșit, om de excepție, dr. Bogdan Juravle conduce Secția Urologie a Spitalului Județean de Urgență Zalău.
Implicat activ în cercetarea medicală și preocupat să ofere pacienților săi servicii medicale de cea mai înaltă calitate, domnul doctor este recunoscut pentru abordarea sa inovatoare și pentru eforturile de a integra cele mai recente tehnologii și metode în practica medicală zilnică.
De numele domniei sale se leagă prima intervenție laparoscopică 3D pentru o afecțiune oncologică a prostatei realizată la Spitalul din Zalău.

VASILE PĂDUREAN

Doctor în economie și senator de onoare în Senatul UBB Cluj-Napoca, Vasile Pădurean este director general și președinte al Consiliului de Administratie al Grupului de firme UNIVERSAL, ce numără, astăzi, 800 de angajați în domeniile confecții și industria cărnii. Firmele pe care le conduce reprezintă un etalon în peisajul economic al Sălajului.

A fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie Sălaj, președinte al Fundației Acasă și director adjunct al Spitalului Județean de Urgență Zalău.

DUMITRU BLAGA

Președinte al Asociației Producătorilor de Mobilă din România, membru în Consiliul Director al Confederației Patronale “Concordia” și în Colegiul de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie Sălaj, Dumitru Blaga are o experiență de aproape patru decenii în industria lemnului.

De peste 35 de ani activează în conducerea uneia dintre cele mai mari și mai cunoscute companii de mobilă din România, Simex SA, o companie cu capital 100% românesc, iar din 2014 este director general, coordonând activitatea a aproximativ 400 de angajați.

GHEORGHE ILEA

Reprezentant de seamă al artei plastice contemporane și membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Gheorghe Ilea și-a făcut debutul în 1984, cu o expoziție personală la Galeria Tribuna din Cluj-Napoca. De-a lungul timpului, lucrările domniei sale au putut fi admirate în numeroase expoziţii personale sau de grup în ţară, cât şi în străinătate.

Picturi ce îi poartă semnătura sunt prezente, astăzi, în colecțiile Muzeului Național de Artă Contemporană, Muzeului de Artă Recentă, Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău și în diferite colecții particulare din România, Spania, Germania, SUA, Italia, Olanda sau Marea Britanie.

A fost recompensat cu numeroase premii, dintre care amintim: Premiul Bienalei de Gravură “Iosif Iser”, Premiul Soros pentru Artă Contemporană, Premiul Fundației Artexpo sau bursa Uniunii Artiștilor Plastici.

RALUCA ANTON

Jibouancă la origine, Raluca Anton este doctor în psihologie, psihoterapeut și terapeut relațional, cu peste 17 ani de experiență, supervizor în psihoterapii cognitive comportamentale, acreditat de Colegiul Psihologilor din România, co-autor al unor cărți dedicate specialiștilor din domeniul psihologiei, precum și autor al volumului “Terapie 1 la 1 cu sinele tău”.

Este convinsă că munca, învățarea continuă, viziunea, strategia și răbdarea cu propriul proces de creștere reprezintă lucrurile care funcționează când vine vorba de viața profesională, indiferent de domeniul în care activăm și de visul pe care îl avem.

MIRCEA GROZA

Într-o permanentă căutare de a obţine gustul de odinioară, celebrul arheolog culinar Mircea Groza cercetează și promovează tradițiile alimentației populare din Transilvania, precum și arta culinară a Imperiului Roman.

Originar dintr-o familie de socăciţe, este convins de valoarea incontestabilă a bucătăriei autohtone. În acest sens, a descoperit și documentat sute de rețete tradiționale ardelenești și alte câteva sute din bucătăria romană. Volumul său “ZĂMURI – supe, zupe și năcreli” reunește 182 dintre rețetele de supe și ciorbe culese din satele sălăjeni.

Este membru fondator și președinte al Asociației culturale de promovare a tradițiilor locale “Niște Țărani”, cu care a participat la evenimente în țară și străinătate.

A primit numeroase premii, medalii, trofee și diplome de excelență la festivaluri și gale culinare, precum și din partea Muzeului Astra Sibiu sau a Ministerului Culturii.

BOGDAN ILIEȘ

Inginer economist și doctor în istorie, Bogdan Ilieș este vicepreședinte al Asociației ARHAIC, ce implementează programul civic de salvgardare a patrimoniului construit “Ambulanța pentru Monumente” în Sălaj.

Alături de voluntarii pe care îi coordonează, a contribuit la protejarea și restaurarea a 12 biserici de lemn – monumente istorice din județul Sălaj (Brusturi, Șoimușeni, Zalnoc, Răstolțu Deșert, Porț, Hida, Bozna, Bocșița, Benesat, Purcăreț, Derșida, Mănăstirea Bic).

IOAN CHEZAN

Profesor, doctor în muzică, dirijor, de numele domniei sale se leagă înființarea, în 1971, a primei școli de muzică din judeţ, transformată, 34 de ani mai târziu, în Liceul de Artă “Ioan Sima” Zalau. Le-a condus pe ambele, în calitate de director.

A pus bazele unuia dintre puținele coruri de cameră din țară – Cameratta Academica Porolissensis și a creat corurile de la Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Zalău și Biserica Greco-Catolică Zalău. A înființat Festivalul Coral Internațional “Ecouri Transilvane”, a coordonat Concursul de interpretare instrumentală și vocală “Viva la musica”, dedicat elevilor școlilor de artă.


CONSTANTIN COBÂRZAN

Domnul Constantin Cobârzan a fost profesor de matematică, director al Colegiului National “Silvania” Zalău în perioada 1987-2000, președinte al Filialei Sălaj a Societății de Științe Matematice și inspector școlar de specialitate.
Dascăl de excepție, îndrumător dedicat și deschizător de drumuri în domeniul educației, a format numeroase generații de elevi, a influenţat direct devenirea profesională şi umană a multor tineri extrem de valoroşi, care ulterior au devenit specialiști de renume la nivel național și internațional.