In tara noastra, functioneaza peste 10.000 de service-uri neautorizate care presteaza servicii in mod ilicit, cu un impact bugetar de 500 milioane de euro anual, potrivit statisticilor analizate de A.S.S.A.I si F.O.R.T.
Unitatile reparatoare neautorizate, ce apartin persoanelor fizice, efectueaza interventii la nivelul sistemelor de franare, directie, suspensie sau reparatii la nivelul sasielor si caroseriilor, fara a oferii garantii, utilizand piese auto de pe piata neagra, fara instrumente tehnice omologate si verificate I.S.C.I.R, punand astfel in pericol viata si integritatea fizica a participantilor la trafic, informeaza Mediafax.
Acest lucru pune presiune pe service-urile autorizate care se confrunta astfel cu lipsa de personal si concurenta neloiala. Asociatiile anunta un impact bugetar negativ estimat la aproximativ 500 milioane de euro anual.
Exact ca si in cazul "pirateriei" din transporturile rutiere, cele doua entitati anunta ca fenomenul service-urilor care presteaza servicii in mod ilegal este tratat de autoritati cu maxim dezinteres, organele de control refuzand sa actioneze pentru combaterea acestuia, orientandu-se in mod exclusiv in a controla si sanctiona acei intreprinzatori ce si-au asumat plata taxelor si impozitelor catre stat, angajarea fortei de munca cu forme legale si autorizarea activitatii.
A.S.S.A.I. si F.O.R.T. au solicitat Guvernului Romaniei, pe toate canalele oficiale, sa ia masurile necesare pentru aplicarea corespunzatoare a legii in privinta tuturor activitatilor ilicite ce se promoveaza direct in mediul on-line insa, cu toate ca situatia este extrem de grava, nu exista pana in prezent nici un rezultat concret, informeaza acestea.