Nițu a susținut că a fost dat afară abuziv și a cerut să fie pus prefect sau subprefect și să i se plătească despăgubiri consistente
Fostul secretar general al Prefecturii județului Sălaj și subprefect Marin Nițu a câștigat luni procesul intentat primului ministru Victor Ponta, Guvernului României, Secretariatului General al Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Magistrații Tribunalului Sălaj i-au dat dreptate lui Marin Nițu în tot ceea ce a susținut în acțiunea sa în instanță.
Marin Nițu a fost mulți ani secretar general al Prefecturii Județului Sălaj. În anul 2010, printr-un Ordin de Guvern, postul de secretar general al prefecturii s-a desființat și s-a creat încă un post de subprefect, pe care l-a ocupat Marin Nițu. Nu peste mult timp, ce de-al doilea post de suprefect s-a desființat și el și, prin concurs, Marin Nițu ajunge în funcția publică de inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General a Guvernului României, având rang de înalt funcționar public. Prin decizia primului ministru din 31 iulie 2013, Marin Nițu este eliberat din funcția publică de inspector gvernamental din cadrul Secretariatului General al Guvernului.
În acțiunea sa, înregistrată pe rolul Tribunalului Sălaj, Marin Nițu solicită reintegrarea sa în funcția de inspector guvernamental. De asemenea, a solicitat obligarea părților la aplicarea mobilității în interesul funcționarului public în funcția stop_coloana publică de prefect sau subprefect al județului Sălaj, precum și obligarea acelorași părți la plata unor despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și recalcuate cu rata inflației de la data încetării raporturilor de serviciu și până la data reintegrării în funcția publică, plus daune cominatorii în cuantum de 500 de lei pe zi de întârziere de la data rămânerii definitive a hotărârii până la punerea ei în execuție.
în motivarea acțiunii, Marin Nițu a susținut că decizia contestată nu cuprinde motivele de fapt și de drept care au condus la eliberarea sa din funcția publică deținută, precizând totodată că principalul act normativ care a stat la baza emiterii deciziei atacate (O.U.G. 77/2013) a fost declarată neconstituțională prin Decizia nr. 55/05.02.2014 a Curții Constituționale a României.
Tribunalul Sălaj a admis acțiunea așa cum a fost formulată. Hotărârea instanței de fond nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Dacă părțile nu fac recurs sau dacă instanța superioară dă aceeași soluție, s-ar putea să-l vedem pe Marin Nițu pe scaunul de prefect al Sălajului.