Profesorii care aleg sa isi desfasoare activitatea in mediul rural vor beneficia de o serie de facilitati.
Acest lucru este prevazut intr-o initiativa legislativa care se dezbate in Camera Deputatilor, si care va completa Legea educatiei nationale, principalii beneficiari fiind profesorii care lucreaza in mediul rural.
Astfel, pe lista facilitatilor figureaza acordarea unor indemnizatii la iesirea la pensie, cursuri de perfectionare si de igiena gratuite, asistenta medicala fara niciun fel de cost, dar si salarii compensatorii. In expunerea de motive a initiativei legislative se arata ca pentru cresterea actului educational dar si pentru asigurarea sanatatii copiilor este necesar ca personalul sa beneficieze, o data la doi ani, de cursuri de perfectionare sau de igiena, care in prezent sunt platite de cadrele didactice.
De asemenea profesorii nu vor mai plati pentru materialele didactice necesare pregatirii lor.
Potrivit initiativei legislative, cadrele didactice care se titularizeaza in mediul rural vor primi, in termen de 1 an de la ocuparea postului prin concurs, o indemnizatie de instalare in valoare de 3 salarii medii brute pe economie, cu conditia de a preda pe post sau la catedra in mediul rural cel putin 5 ani scolari efectivi.
Profesorii vor trebui sa returneze partial indemnizatia daca, isi schimba locul de munca cu unul la oras, isi suspenda contractul individual de munca pe perioada concediului fara plata sau isi dau demisia, inainte de 5 ani. Daca un cadru didactic se pensioneaza, el va primi salarii compensatorii, care se vor oferi cadrelor didactice cu o vechime efectiva in invatamant mai mare de 30 de ani la data incetarii contractului individual de munca in vederea pensionarii pentru limita de varsta.
Ei vor primi o indemnizatie in cuantum de 6 salarii medii brute pe economie, din fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale.
Cadrele didactice vor beneficia si de asistenta medicala gratuita pentru examinarile medicale periodice prevazute de legislatia in vigoare, de vaccinare gratuita impotriva bolilor infecto-contagioase, precum si de masuri active de prevenire a imbolnavirilor profesionale. Votul final apartine senatorilor.