De la revolutie incoace, s-au perindat la conducerea Ministerului Educatiei vreo 21 de ministri. Fiecare a venit cu ideile lui, cu reformele lui, producand o vraiste in structura invatamantului romanesc, aducandu-l la sapa de lemn. Poate ca n-au fost rau intentionati, dar au fost pe de-a-ntregul nepriceputi
rn
“naintea minstrului "pamblica", care troneaza acum la Ministerul Educatiei, a fost ministrul "genunche". Vorbim de Liviu Pop, fost mare sef de sindicate in Maramures, adica un haiduc care s-a dat de partea poterii. Nu s-a putut rabda sindicalistul convertit si parvenit sa nu vina si el cu o modificare. Si tocmai la clasa terminala a liceului, la examenul de bacalaureat. Fara a se consulta cu Sindicatul Liber din Invatamant, fara a supune dezbaterii publice, lui Liviu Pop i-a venit ideea de a muta o jumatate de bacalaureat in luna februarie, cealalta jumatate ramanand pentru luna iunie (prima sesiune).
Asa se face ca incepand cu 12 februarie elevii de clasa a XII-a au inceput probele de evaluare a competentelor lingvistice si a celor digitale. Patru probe la numar. Ele au fost sustinute cu profesori care in acel timp trebuiau sa fie la orele de curs. Dar afacerea ca profesorii nu mai sunt adusi de acasa in vara si nu mai trebuie platiti pentru aceste evaluari ale elevilor. Acum, probele de bacalaureat din iarna nu mai sunt platite.
“n criza de bani in care se afla statul ca sa poata da salariile marite cu nesimtire pentru bugetarii politici, guvernantii au mai ciupit asadar din "ciubucul" profesorilor, cea mai mare categorie bugetara si cea mai mintita si amanata cu majorarile salariale promise.
Eusebiu Lehene, presedintele Sindicatului Liber din Invatamant, filiala Salaj, spune ca noua forma de bacalaureat nu-i dorita de elevi pentru perioada in care se desfasoara, cand nici n-au terminat de studiat intreaga materie. Apoi, deregleaza programul profesorilor. Schimbarea nu s-a facut cu consultarea sindicatelor si incurca mult lucrurile. Un alt aspect frate cu ridicolul este acela ca un elev din clasa a XII-a poate ramane repetent, dar are jumatate din bacalaureat luat. Fara liceul terminat si cu bacalaureatul luat (fie el si jumatate), suna ca nuca in perete. Lehene spune ca aceasta forma de bacalaureat este este un experiment ciudat atat pentru elevi, cat si pentru profesori.
"Daca o tine tot asa Minsterul Educatiei, nu-i de mirare ca maine-poimaine elevii vor putea trece examenul de bacalaureat fara sa faca studiile liceale", zice cu ironie, dar si cu amaraciune, Lehene.
Statul economiseste insa niste bani pe spinarea profesorilor. Si, cum profesorii au mai amenintat cu proteste in perioada bacalaureatului, puterea s-a gandit ca prin aceasta forma de bacalaureat, chiar daca profesorii ar protesta in partea a doua a examenului, la probele scrise se vor gasi cativa spargatori de greva sa supravegheze probele.
rn