Dintr-o discutie avuta cu primarul comunei Zimbor, dl. Gabriel Muresan, mi s-a dat de inteles ca numarul cornutelor mari din zona s-a diminuat atat de mult incat nici ciurdari nu mai sunt, pentru ca nu si-ar putea castiga cotidianul trai, care depinde de plata pe cap de animal. Totusi, o unda de optimism se intrevede pe fata primarului, pentru ca au inceput sa apara micii crescatori sau micro-fermele. Numai ca si in cazul acesta, concurenta strainilor , in special a celor care importa lapte din afara si il prelucreaza in Romania este inechitabila, iar guvernantii nu fac nimic pentru zootehnia autohtona. Micii producatori neavand incotro se strecoara printre marii magnati si incearca sa supravietuiasca. Poate odata si odata o sa se trezeasca cei de la putere si o sa ia masuri pentru protejarea producatorului roman. N-as vrea sa cred ca micii fermieri cumpara sperante la suprapret si se vor alege cu iluzii garantate, mizand pe acest…odata. De pilda, Aurel Nica, la cei 36 de ani ai sai, a incheiat cu Primaria din Zimbor un contract de inchiriere pentru unul dintre grajdurile raposatului CAP. Imobilul arata jalnic. S-a pus Aurel pe treaba, a dus gunoiul din el, a reparat atat peretii cat si acoperisul, l-a zugravit si cand totul a fost ca la carte, a inceput sa-l populeze cu bovine: cateva juninci , la inceput de Baltata Romaneasca, apoi cateva capete de animale din rasele Baltata Bruna si Zimmental. La ora actuala, numarul bovinelor din ferma lui Aurel Nica se ridica la 36. Cum la nivel de comuna exista un singur centru de colectare a laptelui si acesta amenajat cu sprijinul primariei, tanarul fermier vrand-nevrand isi duce truda aici, la preturi de multe ori umilitoare. Aurel Nica spera ca odata cu finalizarea in satul Zimbor a unui centru de prelucrare a laptelui, investitie realizata de o societate italiana, laptele din zona va avea alt pret. Si mai spera ca mai marii zilei se vor… trezi si vor face ceva pentru zootehnia autohtona.
In satul Sancraiu Almasului, din aceeasi comuna, un tata si un fiu s-au apucat de zootehnie. Stefan Muresan si Doru Muresan au luat in calcul faptul ca zona ofera posibilitati pentru practicarea unei zootehnii diversificate. Asta inseamna ca daca nu merge afacerea cu o anume specie, se completeaza cu alta. De pilda, cele 15 vaci de lapte, ar putea sa aduca mai putin venit decat cei 30 de porci pe care ii creste familia Muresan. Daca mai amintim si turma de peste 100 de oi, ne putem da seama ca fermierul din Sancrai incearca sa mentina un echilibru financiar in afacerea sa. „De imbogatit nu o sa ne imbogatim din cresterea animalelor, imi zice Stefan Muresan, dar ma rog lui Dumnezeu sa ma ajute sa asigur cele necesare familiei pentru un trai decent”. Cel de Sus o sa va ajute, ca-i bun si milostiv si tot El poate sa le dea intelepciune guvernantilor sa-si plece privirea, macar acum, in al doisprezecelea ceas, spre taranul roman.
Zootehnia fara subventii majore e ca o corabie fara panze
Articole
Semne bune anul n-are…
Noul an debutează cu salarii și pensii înghețate. Guvernanții au anunțat setul de măsuri prin care încearcă să reducă cheltuielile publice. Începând cu data de 1 ianuarie 2025, cuantumul brut al salariilor de care beneficiază bugetarii se menţine la nivelul din luna noiembrie 2024. Orele suplimentare nu se vor mai plăti, urmând ca acestea să se compenseze numai cu timp liber. De asemenea, bugetarilor nu li se vor acorda anul viitor premii, bonusuri sau alte drepturi de…
Mai mult...Comunicat de presă: Sprijin pentru actualizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a ADI ITI Țara Silvaniei
Președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Țara Silvaniei”, domnul Dinu Iancu-Sălăjanu, a semnat, la data de 28 NOIERMBRIE 2024, Contractul de finanțare nr. 2057, în cadrul Programului Asistență Tehnică 2021-2027, Apel: Îmbunătățirea capacității de gestionare și implementare şi asigurarea transparenţei fondurilor FEDR, FC, FSE+, FTJ – Sprijin pentru elaborarea altor strategii ITI.Valoarea totală a contractului de finanțare pentru proiectul menționat mai sus, cod SMIS 334114, este de 1.147.820,00 lei, valoarea asistenței financiare nerambursabile fiind de 100% (604.289,27 lei…
Mai mult...