Începând cu ora 10.00, până la ora 14.00, toate instanțele și parchetele sălăjene, la fel ca toate din întreaga țară, au activitatea întreruptă. Joi a fost a cincea zi de grevă în sistemul judiciar, iar angajații amenință cu greva generală și cer demisia Guvernului.

Motivele sunt aceleași care au fost invocate încă din prima zi de protest – nerezolvarea revendicărilor de ordin salarial ale grefierilor și personalului din instanțe și parchete, mai ales că nu se întrevăd premisele soluționării lor în perioada următoare. Un motiv în plus este ședința de Guvern în care se încearcă înlocuirea banilor care li se cuvin cu titluri de stat.

Sindicatul reprezentativ susține că ”Guvernul României intenționează sa transforme în titluri de plată sumele reprezentând drepturi salariale restante din hotărâri judecătorești și acte administrative pentru personalul din sistemul judiciar”, fapt care-i nemulțumește și mai mult și vor să se găsească soluții și pentru ei, la fel ca în cazul altor categorii de bugetari.

”Joi, 14 decembrie 2023, se va suspenda activitatea la nivelul tuturor instanțelor și parchetelor din țară, inclusiv ședințele de judecată, timp de 4 ore, în intervalul orar 10.00-14.00. Solicităm coaliției de guvernare respectarea hotărârilor judecătorești definitive prin care instanțele de judecată române au constatat existența unor inechități ca urmare a aplicării sau neaplicării unitare a vechilor legi succesive de salarizare, în ceea ce privește personalul din sistemul judiciar”, anunță, printr-un comunicat, Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial.

Sindicatul acuză Guvernul de atac direct la independența justiției din cauză că a emis un act normativ prin care Statul Român se legitimează să nu respecte obligațiile stabilite prin hotărâri pronunțate de Puterea judecătorească.

”Prin proiectul de ordonanță de urgență pus pe ordinea de zi a ședinței Guvernului din data de 14 decembrie 2023, plata sumelor reprezentând drepturi de natură salarială pentru personalul din sistemul justiției stabilite prin hotărâri judecătorești definitive și acte administrative emise anterior intrării în vigoare a prevederilor OUG nr. 99/2023, neplătite până la data de 31.12.2023, se realizează prin emiterea unor titluri de plată conform prevederilor din prezenta ordonanță, titluri de plata care se vor răscumpăra de către Ministerul Finanțelor, eșalonat pe o perioadă de 7 ani, în tranșe anuale egale, titluri care nu sunt purtatoare de dobânzi si pe durata eșalonării fiind interzisă executarea silită. Or, aceste drepturi au fost deja eșalonate pe o perioadă de 5 ani, începând cu anul 2018, iar o nouă eșalonare pe o durată și mai îndelungată de timp face ca obligația de plată și de asigurare a fondurilor necesare plății să depindă exclusiv de voința guvernului, care în ultima perioadă a preluat prerogativele puterii legislative și care ”legiferează” după bunul plac, dacă, și mai ales când, își execută obligațiile față de proprii cetățeni. Reamintim că prin hotărârea din data de 30.03.2023, România a fost condamnată la CEDO în cauza State şi alții contra României, pentru că a refuzat să execute sau a executat întârziat hotărârile judecătorești. Prin introducerea în proiectul de ordonanță de urgență a unor măsuri fiscal-bugetare exclusiv cu privire la salariații din sistemul judiciar, Guvernul României instituie un tratament discriminatoriu în interiorul sistemului bugetar, întrucât numai drepturile salariale ale acestora sunt transformate în titluri de plată. Totodată, este încălcat principiul egalității statutului cu cetățenilor în fața legii, în situația în care, în calitate de debitor, puterea executivă, stabilește arbitrar și prorogă modul de executare a obligațiilor stabilite prin hotărâri judecătorești definitive. Exemplul dat de Guvern propriilor cetățeni, prin alegerea, după bunul plac, a hotărârilor judecătorești pe care le va executa și de a stabili modul și perioada de punere în executare este un act specific dictaturilor și poate constitui un precedent periculos pentru statul de drept și pentru drepturile și libertățile cetățenilor, întrucât prin nerespectarea hotărârilor judecătorești, Justiția din România nu mai este respectată ca o putere în stat”, spun în termeni duri sindicaliștii.

Grefierii și celelalte categorii de personal din sistem cer vehement ca Guvernul să găsească și pentru ei mijloacele legale și bugetare prin care să le fie acordate drepturile salariale, așa cum s-au găsit fonduri și pentru alte categorii socio-profesionale.

”Solicităm public Guvernului României să nu adopte un act normativ vizibil neconstituțional care să înrăutățească situația salariaților din sistemul judiciar și să asigure fondurile necesare pentru plata integrală a salariilor și a drepturilor salariale restante, recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive și acte administrative. În caz contraracest Guvern trebuie să plece. Demisia! Gradul de tensiune și nemulțumire al personalului va conduce în perioada următoare, la blocarea totală a activității în instanțe și parchete”, conchid sindicaliștii în comunicatul transmis presei.