Sfântul Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiților. În cinstea Sfântului Valentin, în Statele Unite și, mai nou, și în statele europene se fac petreceri. Îndrăgostiții își fac cadouri și își declară iubirea unul față de celălalt. Dar nici Biserica Ortodoxă, nici Biserica Romano-Catolică nu sărbătoresc vreun Sfânt Valentin pe data de 14 februarie. Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mucenic Valentin, episcopul Umbriei, pe 30 iulie. An de an, ziua de 14 februarie ne pune pe fiecare dintre noi, în calitate de creștini ortodocși, în fața unui dublu paradox. În primul rând, de “Valentine’s Day” a auzit toată lumea, astfel încât, la o adică, oricine poate defini succint “sărbătoarea”, în timp ce despre viața Sfântului Valentin nu cunoaște nimeni mai nimic.În al doilea rând, mulți sunt contrariați de faptul că în această zi nu întâlnesc în Calendarul Ortodox niciun sfânt care să poarte acest nume. Întâmplarea face stop_coloana ca nici Calendarul Romano-Catolic să nu-l mai pomenească în această zi, Sfântul Valentin fiind scos din calendar în 1969 din cauza ambiguității datelor referitoare atât la persoana sa, cât și la faptele care au condus la consacrarea lui ca sfânt. Așadar, nu greșim atunci când spunem că “Valentine’s Day”, cu tot “marketing-ul” lui, este în România, și nu doar la noi, “sărbătoare” fără sărbătorit. Despre “Valentine’s Day” s-a scris și s-a comentat suficient, pro și contra. Destul cât îndrăgostiții să se aleagă cu o zi a lor. Până la urmă, nimic rău în asta. Dimpotrivă.
Ziua Sfantului Valentin, sărbătoare fără sărbătorit
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...