La Secția Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Zalău s-au născut anul acesta 1.469 de bebeluși, din care 142 de prematuri. Foarte important, în același interval de timp, nu s-a înregistrat niciun deces în rândul prematurilor anului 2021.
Cel mai mic nou-născut la Zalău a cântărit 800 de grame, născut la 26 de săptămâni de sarcină. Bebelușul a fost transferat în condiții de siguranță la maternitatea de grad III din Cluj Napoca, conform reglementărilor în vigoare.
Datele statistice sunt prezentate de șefa secției Neonatologie, medicul neonatolog Melinda Baizat, cu ocazia marcării și la Spitalul Județean de Urgență Zalău a Zilei Mondiale dedicate copiilor născuți prematur. Totodată, a transmis aprecierea față de echipa de conducere a Spitalului care, într-un an greu încercat de pandemie, a ales să asculte și să doteze și secția de Neonatologie cu medicație și aparatură de ultimă generație, dotări care sprijină misiunea personalului medical de a fi alături de micile suflete din primele secunde de viață.
”Sunt trei linii mari de urmat în lupta împotriva mortalității cauzată de nașterile înainte de termen și anume: prevenția declanșării nașterii premature; personal instruit și dedicat; dotarea maternităților cu echipamente de ultimă generație. Dacă ținem la acestea și fructificăm primele 60 de secunde de viață, consider că putem reduce consecințele prematurității și putem contribui semnficiativ la calitatea vieții acestor pacienți-minune.
Am reușit să acordăm șanse egale spre viață chiar și celui mai mic nou născut, de 26 de săptămâni de gestație și 800 de grame, care a fost transferat în condiții de siguranță la maternitatea de grad III din Cluj Napoca, conform reglementărilor în vigoare.
Consider o performanță a întregii echipe faptul că nu s-a înregistrat nici un deces din rândul prematurilor în anul 2021.
Una dintre cauzele principale de morbiditate și mortalitate neonatală în rândul populației de prematuri o constituie Sindromul de detresă respiratorie a prematurului cauzată de către incompleta dezvoltare a plămânilor. Cu toate că s-au înregistrat progrese impresionante în abordarea patologiei, încă ne confruntăm cu consecințele grave ale respirației începute prea devreme.
De-a lungul acestor doi ani pandemici s-a mediatizat mult gravitatea afecțiunilor pulmonare. Trebuie să ne gândim că, deși cauza este diferită față de ceea ce vedem în mass-media, în esență, insuficiența respiratorie duce la complicații, la insuficienta oxigenare a țesuturilor și la funcționarea deficitară multisistemică. De aceea avem nevoie de multă grijă pentru pacienții mici și vulnerabili”, spune medicul Melinda Baizat.
În fiecare an, la data de 17 noiembrie, Organizația Mondială a Sănătății dedică o zi colorată în mov pentru a-i sărbatori pe acei pacienți care, din considerente medicale, au început lupta pentru viață fără a primi toate armele.
Și personalul Neonatologiei de la Zalău a sărbătorit în mov această zi, alăturându-li-se conducerea Spitalului Județean și colegii-parteneri ai mamelor și bebelușilor, personalul Secției Obstetrică-Ginecologie.
Potrivit datelor publicate de neonatologul Melinda Baizat, prematuritatea reprezintă în continuare cauza numărul 1 de deces în rândul populației de copii cu vârsta de sub 5 ani la nivel global.
Anual, se nasc aproximativ 15 milioane de nou-născuți prematur, dintre aceștia aproximativ 1 milion decedează în primul an de viață. La nivel Mondial, una din 10 nașteri se produce înainte de termen, cu diferite variații în funcție de gradul de dezvoltare socio-economică a țărilor, ceea ce implică și adresabilitatea la medic a viitoarelor mame.
”În semn de prețuire față de pacienții noștri, întreaga echipă a secției de Neonatologie le mulțumește părinților pentru încredere în lungul și anevoiosul proces al tratării și îngrijirii micilor super-eroi. Am dovedit astfel că fiecare respirație contează!
La multi ani sănătoși fiecăruia dintre cei mai prețuiți pacienți!”, este mesajul medicului Melinda Baizat.