Salajul are înregistrate un numar de 13 produse traditionale românesti
rn
Conform legii 168/2017, data de 10 octombrie este instituita ca fiind „Ziua nationala a produselor agroalimentare românesti”. Prin produs agroalimentar românesc se întelege produsul obtinut pe teritoriul national din materii prime de baza provenite în proportie de 100% din fermele din România si care au inscriptionat pe eticheta drapelul tarii noastre.
Potrivit Directiei pentru Agricultura Salaj, salajenii vor putea sarbatorii aceasta zi nationala prin consumul de produse agroalimentare românesti produse în Salaj, care se vor gasi în pietele din judet: piata agroalimentara Zalau, Simleu Silvaniei, Jibou, Crasna.
Actiunea are ca obiectiv promovarea produselor agroalimentare românesti si câstigarea încrederii cosumatorului având un efect pozitiv pe termen lung, asupra producatorilor agricoli prin valorificarea propriilor produse catre cosnumatori, încurajandu-se productia agricola destinata consumatorilor români.
Directia pentru Agricultura Salaj îndeamna salajenii la consumul de produse din domeniul agricol si agroalimentar (legume-fructe, produse de panificatie, carne si preparate din carne, etc). Pe lânga produsele agroalimentare românesti sunt promovate flori, produse cosmetice realizate din uleiuri vegetale, obiecte de decor, costume populare si obiecte de artizanat.
Valentin Duca, directorul executiv al Directiei pentru Agricultura Salaj, a afirmat ca judetul Salaj detine înregistrate un numar de 13 produse traditionale românesti, dintre care: 10 produse din carne si preparate din carne, 2 produse bauturi spirtoase si 1 produs din lapte – brânzeturi.
Pentru salajenii interesati, primul pas pentru atestarea produselor traditionale consta în depunerea documentatiei la Directia pentru Agricultura Salaj. Pe urma, specialisti din cadrul Directiei verifica daca documentatia depusa corespunde prevederilor Ordinului nr. 724/2013 si comunica în scris solicitantului daca se constata neconformitati cu privire la documentatie sau continut.