Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord a împlinit 13 ani de la înfiintarea sa
rn
Sinagoga a fost construita în anul 1876
rn
La Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, din simleu Silvaniei, a fost inaugurata o noua expozitie, mult mai atractiva pentru turisti sau vizitatori, iar azi vor avea loc o serie de manifestari care sa marcheze Ziua Holocaustului.
De precizat faptul ca Ziua Holocaustului este marcata, în România, în fiecare an, la data de 9 octombrie si a fost instituita prin Hotarârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, la propunerea Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului în România, condusa de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel.
Potrivit prezentei Hotarâri de Guvern, cu prilejul Zilei Holocaustului, „vor fi organizate actiuni culturale, simpozioane, mese rotunde si alte actiuni cu tematica specifica”, autoritatile administratiei publice urmând sa acorde sprijin de specialitate pentru organizarea si desfasurarea acestor manifestari.
La 9 octombrie 1941 a început deportarea a peste 26.000 de evrei din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Radauti, Gura Humorului si din alte localitati din vecinatate catre Transnistria, dupa ce, la 14 septembrie 1941, începuse deportarea evreilor din Basarabia si Bucovina.
Fara a putea stabili cu exactitate care este numarul evreilor români si al evreilor din teritoriile aflate sub administratie româneasca care au fost ucisi în timpul Holocaustului, Comisia Internationala pentru Studierea Holocaustului din România apreciaza ca, în timpul Holocaustului, în România si în teritoriile aflate sub controlul sau au fost ucisi sau au murit între 280.000 si 380.000 de evrei români si ucraineni, la care se adauga si aproximativ 135.000 de evrei români care traiau în Transilvania de Nord, aflata pe atunci sub conducere maghiara, precum si 5.000 de evrei români care se aflau atunci în alte tari din Europa.
De asemenea, printre cei supusi regimului de exterminare din Transnistria au fost si mii de familii de romi, deportati pe parcursul anilor 1942-1943. Din cei 25.000 de romi trimisi în Transnistria, aproximativ 11.000 au pierit, se arata în Raportul final al Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului în România, din anul 2004, conform site-ului mentionat anterior.
Sinagoga din simleu Silvaniei a fost construita în anul 1876 si a fost transformata în primul Muzeu Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord cu sprijinul „Asociatiei Memoriale Hebraica” din Nusfalau, „Jewish Architectural Heritage Foundation” din SUA, Primariei simleu Silvaniei, Consiliului Judetean Salaj si Inspectoratului scolar Judetean Salaj. Inaugurarea muzeului a avut loc în 11 septembrie 2005.
În lunile mai si iunie ale anului 1944, populatia evreiasca din zona simleului a fost fortata sa-si paraseasca locuintele, fiind dusa în ghetoul de la Cehei, de unde a fost îmbarcata în vagoane de animale si transportata la Auschwitz-Birkenau. Peste 160.000 de evrei din regiune au pierit acolo. Din cei câtiva evrei care au supravietuit Holocaustului si au ramas în România, ultima familie evreiasca a emigrat din regiune la mijlocul anilor 60 ai secolului al XX-lea, în timpul regimului comunist.
Exodul membrilor comunitatii a dus la abandonarea sinagogii, care a început sa se ruineze. La sugestia Mihaelei Gross, secretarul Asociatiei Memoriale „Hebraica” din Nusfalau, arhitectul Adam Aaron Wapniak, originar din Brooklyn, a realizat un proiect de restaurare a sinagogii abandonate dupa o vizita facuta la simleu în anul 2003. Acest proiect a trezit interesul medicului Alexander Hecht din New York, fiu al unor supravietuitori ai Holocaustului, originari din Nusfalau. Au fost înfiintate Jewish Architectural Heritage Foundation din America, condusa de Adam Wapniak si Alexander Hecht, respectiv Asociatia Memoriala „Hebraica” Nusfalau – presedinte Gheorghe Gross.
Cele doua asociatii au semnat un contract de comodat cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din România, prin care cladirea sinagogii a trecut în gestiunea Asociatiei Memoriale din Nusfalau, pentru gestionarea lucrarilor si înfiintarea unui centru multicultural.
Cele doua organizatii au lansat o campanie puternica de strângere de fonduri pentru finalizarea constructiei si de creare a unui Institut de învatamânt.
Muzeul functioneaza acum ca un centru de învatamânt si resursa esentiala pentru Educatia Holocaustului în regiune. Elevilor si studentilor le sunt oferite zilnic vizite ghidate. Piesa centrala a muzeului este sinagoga construita în 1876. În anul 2004 au început lucrarile de restaurare ale sinagogii, fiind înlocuit acoperisul si consolidându-se cladirea.
La 11 septembrie 2005 a avut loc ceremonia de deschidere a Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord în cladirea sinagogii din simleu Silvaniei, sub administrarea Jewish Architectural Heritage Foundation din New York si a Asociatiei Memoriale „Hebraica” Nusfalau.