Si in acest an, medicii dermatologi din tara noastra participa alaturi de colegii lor europeni la Ziua europeana pentru depistarea melanomului – EURO MELANOMA DAY, care se va desfasura in 25 mai 2009. Scopul sau este de a sensibiliza opinia publica fata de pericolul expunerii necontrolate la soare si de a incuraja prezentarea la medicul dermatolog.
Campania EURO MELANOMA este un program paneuropean vizand prevenirea cancerului de piele si in special a melanomului. Este, astfel, oferita publicului larg posibilitatea unui control gratuit al nevilor pigmentari (alunite) efectuat de catre medici dermatologi. Programul a fost initiat in 1999 in Belgia si pana in acest an s-au alaturat medici dermatologi din 27 de tari europene. Impactul campaniei EURO MELANOMA este unul insemnat in majoritatea acestor tari atat prin atragerea unui numar mare de participanti, prin diseminarea informatiilor legate de melanom si alte tipuri de cancer cutanat, cat si prin schimbarea atitudinii populatiei privind examinarea formatiunilor cutanate pigmentare.
Implementarea acestui program este deosebit de importanta, deoarece melanomul este una dintre cele mai agresive cancere si reprezinta 3-4% din totalul tumorilor maligne, iar in ultimii 20 de ani, incidenta sa a crescut dramatic, mai rapid decat a oricarei alte forme de cancer. Astfel, in SUA, riscul unor persoane de a dezvolta un melanom pe parcursul vietii era in 1993 de 1/100, in 2001 a crescut la 1/71, iar in 2010 se estimeaza a fi de 1/50.
In Uniunea Europeana, in anul 2006, au fost descoperite 59.700 de cazuri noi de melanom, iar 13.200 de pacienti au avut drept cauza a decesului melanomul. In aparitia melanomului sunt recunoscuti factori etiopatogenici multipli: factorii genetici, traumatismele mecanice sau clinice repetate si pe termen lung asupra unor alunite, precum si expunerile excesive la radiatiile ultraviolete, mai ales expunerile brutale intermitente, produse in copilarie si care cauzeaza arsuri solare. Campania EURO MELANOMA vizeaza scaderea incidentei melanomului printr-un program de preventie primara axata pe reducerea factorilor de risc.
Desi evolutia melanomului este grava, in stadiu de metastaze caracterizandu-se prin rezistenta crescuta la tratament, diagnosticarea si initierea precoce a tratamentului au permis cresterea ratei de supravietuire. Programul de screening dezvoltat in cadrul campaniei urmareste scaderea mortalitatii prin melanom facilitand diagnosticarea tumorii intr-un stadiu incipient.
In Romania, Societatea Romana de Dermatologie organizeaza luni, 25 mai 2009, a patra editie a „Zilei pentru depistarea melanomului”, actiune in cadrul careia medicii dermatologi implicati vor examina gratuit pacientii in vederea depistarii unor eventuale cancere sau precancere cutanate. Totodata, pacientii vor primi din partea specialistilor indicatii referitoare la expunerea la soare si fotoprotectie.
Si in judetul Salaj, medicii dermatologi din municipiul Zalau vor examina gratuit pacientii in aceasta zi, pe baza unei programari care se va face intre 18 si 22 mai, la numarul de telefon 0800.800.883, in intervalul orar 8,00-22,00 (linie telefonica gratuita).
Sloganul ales de catre dermatologii europeni pentru actiunile ce vor fi intreprinse in ziua de 25 mai 2009 este: „O alunita iti poate curma viata. Un consult te poate salva” – ceea ce doreste sa scoata in evidenta importanta deosebita pe care o are prezentarea la medicul dermatolog a persoanelor cu nevi pigmentari – singurul in masura sa stabileasca o conduita corecta in asemenea situatii.