Intre intentie si realitate
Comuna Zimbor, cu cele cinci asezari ale sale -Zimbor, Dol, Sancraiu Almasului, Chendremal si Sutor – este o unitate teritorial-administrativa, relativ mica la nivel de judet. In cele aproape 560 de gospodarii, vietuiesc la ora actuala in jur de 1350 de suflete. Ca in mai toate satele Romaniei si in Zimbor populatia este imbatranita. Distanta mare dintre asezarile comunei si unele centre urbanistice precum Zalau ori Cluj-Napoca face imposibila naveta tinerilor, atatia cati mai sunt. Si apoi, de ce s-ar intoarce zilnic la pamant, cand roadele lui nu sunt pretuite pe piata, iar lucrarile agricole au devenit extrem de scumpe? Datorita si acestor motive terenurile agricole au ramas in paragina in proportie de 60 la suta. Cu toate acestea, lumea merge inainte, iar comuna Zimbor trebuie sa tina pasul cu vremurile. De acest fapt sunt constienti si cei doi edili ai comunei, primarul Gabriel Muresan si viceprimarul Ioan Adrian Florea intre care exista, dupa spusele satenilor, o colaborare mai mult decat buna. Cum patru din cele cinci sate sunt asezate de o parte si de alta a drumului european E 81, numarul trecatorilor si al vizitatorilor este sporit fata de alte zone, iar intentia edililor de a arata comunitatea…ca la carte, prinde pe zi ce trece conturul realitatii.
Zestrea primariei
Nu as vrea sa se inteleaga din cele relatate mai jos ca alti primari ai Zimborului, de dupa ’89, precum Ciuca ori Boie, nu s-au straduit sa aduca la un nivel de decenta comunitatea, ca nu au vrut binele semenilor sai, dar se pare ca piedicile au fost mai multe decat caile netede si impotmolirea a venit de la sine. Actualul primar, Gabriel Muresan, a reusit sa invete din greselile altora si a inteles ca, de pilda, e mai eficient si mai economic sa ai tu utilajele tale decat sa le inchiriezi, sa poti executa lucrari edilitare cand timpul iti permite si sa nu depinzi de nimeni. Asa se face ca, la sfarsitul anului trecut, Primaria din Zimbor a achizitionat cilindru compactor. Este printre putinele primarii din Salaj care are un asemenea utilaj. Si, Doamne, cat de bine prinde el la repararea si intretinerea drumurilor comunale si ale ulitelor din sate. Cu buldoexcavatorul, tot recent achizitionat, chiar in aceste zile se decolmateaza un parau la Chendremal, pentru a proteja satul de inundatii. Grederul, tractorul cu remorca, autoturismul de transport persoane vin sa completeze zestrea Primariei din Zimbor. Zestrea, pe langa bunurile mobile, mai inseamna si sporirea veniturilor. Inchirierea utilajelor, unor persoane fizice, sau unor unitati din comuna, aduce un plus de vigoare bugetului local. Numai in ultima vreme au fost reparate si intretinute ulitele din Sancrai, Sutor, Zimbor si Chendremal, iar in satul Dol se afla in depozit 200 de tone de piatra concasata, urmand ca ea sa fie imprastiata pe caile de acces de indata ce vremea va permite.
Respect pentru credinta si inaintasi
Primarul Gabriel Muresan este mandru ca a reusit sa realizeze un proiect care mai apoi a devenit eligibil, pentru restaurarea bisericii de lemn din satul Zimbor. Ar fi fost pacat ca acest lacas de cult, inaltat de credinciosii locului in anul 1654, sa ramana de izbeliste sub apasarea vremurilor. Ar fi fost pacat, mai ales ca edificiul este unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din Salaj. Banii necesari lucrarilor de restaurare provin din fonduri guvernamentale, prin Ministerul Culturii. Valoarea investitiei se ridica la 2,5 miliarde lei vechi. Lucrarile au demarat anul trecut. Cu cricuri si vinciuri, o echipa de specialisti din Maramures a ridicat biserica la aproape un metru de la sol pentru a-i inlocui talpile mancate de vreme si carii. O fundatie de beton a fost turnata pana la nivelul pamantului, urmand ca lacasul sa fie asezat pe un zid cladit din piatra. Este o lucrare minutioasa, care presupune multa pricepere din partea restauratorilor, pentru a nu-i fi stirbit edificiului din originalitate. Din acea originalitate si acea frumusete pe care inaintasii nostri stiau sa le cultive indiferent de vicisitudini.
Cu ochii pe fondurile europene
Pentru a-si apropia comunitatea cat de cat de cerintele europene, edilii Zimborului si-au indreptat privirile spre fondurile europene nerambursabile. Actualul primar Gabriel Muresan a gasit oamenii potriviti pentru proiectele… potrivite si s-au pus pe treaba. Proiectul integrat pe Masura 322, prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala se afla in stadiul de depunere. O prima investitie din cadrul proiectului respectiv ar fi apa si canalizare pentru satele Zimbor, Chendremal si Sutor. Urmeaza apoi modernizari de drumuri si strazi in Zimbor si Sutor, reparatii la caminele culturale din Zimbor si Sancrai. Daca suma alocata va fi suficienta, in proiect va fi inclus si obiectivul „Infiintarea unui centru de zi pentru copiii din Zimbor”. Cum comuna Zimbor, impreuna cu comuna Dragu, fac parte din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara „Dealul Comorii”, edilii celor doua unitati administrative au realizat un proiect tot prin FEADR pentru amenajarea unui drum de legatura intre Dolu-Ugrutiu, cu iesire in drumul judetean 109. In acelasi proiect mai sunt incluse reabilitarea unui drum comunal intre Zimbor si Dolu, precum si realizarea sistemelor de apa si canalizare in Sancraiu Almasului. „Valea Nejului” este denumirea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara in care, alaturi de Zimbor se afla si Sanmihaiu Almasului. Cele doua comune au intocmit un proiect pentru finantarea din fonduri europene a unei centuri ocolitoare, pentru animale, carute si utilaje agricole ,care va porni din Sanmihai si va iesi tocmai in Sutor, degrevand drumul european E 81. Tot in cadrul acestui proiect este inclusa si realizarea unei baze sportive in centrul comunei Zimbor prin schimb de terenuri dintre persoane fizice si primarie, precum si modernizarea ulitelor din Chendremal. Trei proiecte asadar, care au sanse reale de a deveni eligibile, si prin punerea lor in practica, de a crea un plus de confort pentru locuitorii comunei.
Lumini si… umbre
Edilii comunei Zimbor ar avea multe motive sa fie bucurosi pentru realizarile avute pana in prezent. Numai ca peste bucurii, adesea cade cate un val de umbra. Pe primarul Muresan il ingrijoreaza faptul ca din vara se va inchide groapa de gunoi a comunei, iar taxele percepute de firmele de salubrizare care au fost contactate pana acum,le mai aduce un strop de saracie satenilor. Prim edilul nu poate intelege de ce Agentia pentru Protectia Mediului Salaj ii cere studiu de impact pentru statia de epurare a apelor uzate, care costa in jur de 1000 de euro, cand institutiile similare din judetele limitrofe, si nu numai, nu cer un astfel de act. Apoi, de ce ar salta intr-un picior de bucurie, cand locurile de munca din putinele societati ale comunei se diminueaza pe zi ce trece, cand numarul animalelor este intr-o alarmanta scadere, cand firmele de avocatura angajate de urmasii grofilor (Bruner in Zimbor si Solomon in Dolu) cer terenuri agricole si paduri cat n-are comuna. In schimb, situatia padurilor pentru 97 la suta dintre satenii solicitanti a fost rezolvata. Doar trei persoane mai sunt fara padure in comuna Zimbor. Primarul Gabriel Muresan si viceprimarul Ioan Adrian Florea, privesc cu incredere spre viitor si nadajduiesc ca intr-o zi, (bineinteles din mandatul lor), comuna Zimbor se va situa printre primele in Salaj in privinta bunastarii locuitorilor sai.