Vineri si sambata, iubitorii de cultura literara si nu numai, au putut servi acest „sortiment” cu polonicul, nu cu lingurita. Spun asta pentru ca la Zalau si la Bobota a fost o suita de manifestari, cu precadere literare, dar si omagierea Seniorului, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea sa. Mai direct spus, Centrul ce Cultura si Arta al Judetului Salaj (CCA), in parteneriat cu Consiliul Judetean si Primaria Municipiului Zalau, a organizat cea de a saptea editie a zilelor revistei Caiete Silvane. Cum centenarul Corneliu Coposu e unicat, evenimentul cultural din Sala Dialoguri Europene a CCA Salaj a debutat cu lansarea a doua carti: Corneliu Coposu – „Jur-nal din vremuri de razboi” si Marin Pop, „Monografia familiei Coposu: intre istorie si memorie”.
Aceasta a 7-a editie a zilelor Caiete Silvane a avut ca invitati un manunchi de scriitori bistriteni, unii logoditi pe vecie cu muzele, altii aproape de divort. In prim plan a iesit poetul si publicistul Aurel Rau, care a citit din versurile sale, dupa ce un alt poet, de data asta salajean, si anume Viorel Muresan, a facut o introducere in poezia lui Aurel Rau si o exegeza la volumul „100 de sonete” al aceluiasi autor. Dintre poetii bistriteni care au incercat sa umple sufletele auditorilor cu iambi si trohei ii amintim pe Olimpiu Nusfelean, stop_coloanaGavril Moldovan, Vasile Dancu, Ioan Pintea, si Marin Malaicu Hondrari. Ciudat mi s-a parut faptul ca pe parcursul lecturarii versurilor de catre autori, numarul celor prezenti in sala s-a cam imputinat, oamenii iesind la o tigara, la un pepsi, la o prajitura, la o sueta. Nu ma invrednicesc sa trag nici o conluzie referitoare la acest fenomen. Dintre lansarile de carte au sarit in ochi doar doua: „Pactul cu fictiunea. Cro-nici si alte semne de carte”, de Carmen Georgeta Ardelean, si „Trilogia franciscana”, avandu-l ca autor pe Franciscus Georgius, ambele vazand lumina tiparului la editura Caiete Sivane. Sambata si duminica, la Centrul Cultural „Sincai-Coposu” si la Caminul cultural din Bobota a fost omagiat fiul acestei asezari, Corneliu Coposu, de la a carui nastere s-a implinit un veac. Au avut loc interesante dezbateri, gen „Corneliu Coposu, personalitate-simbol a tarii Silvaniei si a Romaniei”
Zilele revistei „Caiete Silvane”, poezie si omagiu lui Corneliu Coposu
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...