În 2023, românii vor avea 15 zile libere legale, din care 12 pică în timpul săptămânii.

După zilele de 1 ianuarie şi 2 ianuarie, care au fost nelucrătoare, angajații nu vor merge la serviciu în 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române, 14 aprilie — Vinerea Mare, 16 şi 17 aprilie — Paştele ortodox, 1 mai — Ziua Muncii, 1 iunie — Ziua Copilului, 4 iunie şi 5 iunie — A doua zi de Rusalii, 15 august — Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie — Sfântul Andrei, 1 decembrie — Ziua Naţională a României, 25 decembrie şi 26 decembrie — Crăciunul.

În plus, bugetarii vor fi liberi și în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august, pentru a se crea punţi între zilele deja libere şi weekenduri.

Prevederile nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023, și nici participanților în aceste procese.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zilele de sărbătoare legală sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii. Potrivit legii, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile, iar dacă aceasta nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu respectă aceste prevederi legale riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Pe lista zilelor libere prin lege ar mai putea fi incluse 6 și 7 ianuarie, însă nu din acest an. Propunerile legisative privind stabilirea acestor date ca sărbători legale, nelucrătoare, au trecut de Senat, însă mai trebuie supuse la vot în Camera Deputaților, care e for decizional, iar parlamentarii sunt în vacanță până în 1 februarie.