„Zilele Bathory” au loc la sfarsitul acestei saptamani la Simleu Silvaniei si se adreseaza exclusiv cetatenilor romani de etnie maghiara din Salaj.
Zilele Bathory, manifestare culturala si stiintifica organizata de Fundatia Bathory Istvan din Simleu Silvaniei are loc la sfarsitul saptamanii si se prefigureaza ca fiind evenimentul cel mai important al comunitatii maghiare de la sfarsitul acestei luni. Potrivit organizatorilor, manifestarile de la Simleu au caracter cultural si stiintific pentru promovarea minoritatii maghiare din Salaj si a valorilor acesteia.
Primele „zile” de dupa Revolutie
Szemann Petru, reprezentantul Fundatiei „Bathory Istvan” spune ca „Zilele Bathory” a fost primul eveniment de acest gen organizat in Salaj dupa Revolutia din Decembrie 1989. „Aceasta manifestare are o traditie destul de lunga in Salaj, practic este premergatoarea zilelor satelor care au aparut dupa 1992, cand am organizat noi prima editie”, ne-a declarat Szemann Petru. Ideea organizarii a aparut in urma cu 20 de ani cand s-a infiintat fundatia si a fost facuta pentru a comemora „acest mare om al Salajului care s-a nascut la Simleu Silvaniei in 1533”. Bathory Istvan a ajuns mai intai principe al Transilvaniei, apoi rege al Poloniei. „Polonezii spun ca a fost regele cel mai de seama al lor. Au si o expresie: «Mai bine nu s-ar fi nascut, dar daca s-a nascut nu trebuia sa moara»„, a precizat Szemann Petru. Tot de numele lui Bathory Istvan se leaga infiintarea a doua universitati – una la Cluj-Napoca, in 1568, si una la Vilnius, in Polonia, in 1582, care exista si in ziua de azi si poarta numele intemeietorului. „Daca s-ar fi pastrat cea de la Cluj, am fi avut astazi una dintre cele mai vechi universitati din lume”, comenteaza Szemann Petru.
Sub patronajul lui Cseke Attila
„Zilele Bathory” au ajuns in acest an la editia a XIX-a si se bucura de patronajul fostului ministru al Sanatatii, Cseke Attila, care va participa la manifestari. Potrivit lui Szemann Petru, manifestarii i s-a dat un caracter medical si pedagogic datorita invitatior care sunt trecuti pe lista de participanti. Din acest domeniu este si invitatul special din Statele Unite ale Americii, de la Universitatea Harvard, profesorul universitar Balogh Karoly. Dezbaterile medicale au ca tema doua boli provocate de capuse – boala lyne si encefalitade capuse – afectiuni eradicate in Occident, dar care la noi inca provoaca victime. Pe langa invitatul din SUA, vor mai participa si consulul general al Ungariei de la Cluj-Napoca, precum si reprezentanti ai oraselor infratite cu orasul Simleu Silvaniei.
In cadrul evenimentelor programate va avea loc si decernarea diplomelor „Maghiari salajeni” prin care este recunoscuta activitatea unor personalitati de etnie maghiara care au radacini salajene. In acest an vor fi decernate cinci diplome: actorilor Meleg Vilmos si Meleg Attila, artistei plastice Szell Katalin, prof. univ. Bajus Istvan si lui Szabo Attila, autorul mai multor carti de pedagogie.
Doar pentru comunitatea maghiara
Din programul „Zilelor Bathory” mai fac parte un concurs international de sah si „Sa fii maghiar” – recital de versuri sustinut de Meleg Vilmos, actor la Teatrul din Oradea. Se mai depun coroane de flori la bustul lui Bathory Istvan si va avea loc o slujba ecumenica (reformati si catolici) la biserica romano-catolica din Simleu. Participantii sunt asteptati duminica la o receptie oferita de Primaria orasului Simleu Silvaniei. „Avand in vedere ca sunt primarul unui oras cu o populatie de 23 la suta de etnie maghiara, «Zilele Bathory» sunt asimilate ca una dintre cele mai reprezentative pentru comunitatea simleuana”, ne-a declarat Septimiu Turcas, primarul orasului. Cu toate acestea, edilul va lipsi de la manifestarile din week-end, deoarece va fi prezent la marcarea a 300 de ani de la infiintarea orasului maghiar Albertirsa, localitate infratita cu Simleu Silvaniei.
„Zilele Bathory”, sarbatoare rezervata salajenilor maghiari la Simleu Silvaniei
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...