Unul dintre ultimele mesaje pe care ni le-a dat tatucul nostru cel adevarat, Traian Basescu, suna mai mult a butada decat a realism: “In tara lui merge si asa, nu mai merge!” Ceva in genul faimoaselor cuvinte pe care le-a lasat mostenire Pastorel Teodoreanu: “Eu n-am venit ca am ve-nit, eu am venit ca n-am venit.” Intelege cine ce vrea si mai ales ce poate. Dincolo de muzicalitatea inspirata a frazei, nimic nu suna bine in tara. Pensiile si retributiile functionarilor publici raman in continuare inghetate, ca si apartamentele in care traiesc. E criza, ce naiba! Daca il asculti pe tatal vitreg al romanilor, l-am numit aici pe Jeffrey Franks de la FMI, el e cu totul de alta parere. Spune Franks ca hopul a trecut. Suntem obligati sa ne facem pres la picioarele rotofeiului cu “parul de foc” care ne stalceste limba romana si sa-i dam crezare, ca altfel s-ar putea sa ne indatoreze si mai tare. Dar sa ne intoarcem la tatucul nostru care ne esti … de la Cotroceni. “Merge si asa”, vorba lui, si in cazul serviciilor locale slabe calitativ, si in cazul lucrarilor de drumuri prost executate, si in cazul birocratiei din administratie. Ultimele saptamani ne-au demonstrat ca “merge si asa”, adica fara mariri salariale si pensii. “Merge si asa”, cand spui astazi ca s-ar putea mari retributiile, iar maine te sucesti ca nu sunt resurse. La fel functioneaza si angajarile in sistemul public, “merge si asa”, pe principiul gradelor de rudenie ori apartenenta la un partid. Mereu acelasi. In aceste conditii, sa spui ca “nu mai merge chiar asa”, dupa ce timp de 20 de ani in Romania s-a cantat refrenul cu “merge si asa”, este putin cam devreme. Asadar, mesajul transmis de Traian Basescu este prematur, dar nu inoportun. El doar anunta un viitor. Sumbru pentru cei multi, poate bun pentru clica puterii. Cand va incepe aceasta noua “epoca de aur” este o alta poveste.
Zice Base` ca nu mai merge treaba
Articole
În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...Gata vacanța! A început Modulul 3
Miercuri, 8 ianuarie, elevii s-au întors la cursuri. A început cel de-al treilea modul din acest an școlar, care va dura până în data de 7 februarie, 14 februarie sau 21 februarie, după caz, în funcție de decizia fiecărui inspectorat școlar în parte. Elevii vor avea o vacanță de o săptămână, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025, tot la alegerea inspectoratelor școlare. Modulul 4 de cursuri va începe în 17 februarie, 24 februarie sau 3 martie,…
Mai mult...