Sâmbătă, 9 iulie, Primăria Surduc organizează inaugurarea celui mai nou și mai interesant pod peste râul Someș din județul Sălaj – podul rutier de la Turbuța.

Primarul comunei Surduc, Alin Băbănaș, a declarat pentru Graiul Sălajului că evenimentul va debuta la ora 10.00, iar comunitatea locală va beneficia, într-un moment atât de important, de prezența ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a președintelui Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, dar și a altor oficialități județene.

”Este o investiție pe care comunitatea noastră o așteaptă dintotdeauna. Este, și trebuie să-mi dați dreptate, cel mai spectaculos pod din județul Sălaj. Ne vom bucura de prezența ministrului Lucian Bode, a conducerii Consiliului Județean și încă mai trebuie să primim confirmări și din partea altor instituții, dar ne vor anunța zilele acestea. Important este că investiția s-a finalizat iar locuitorii satului Turbuța, și nu doar ei, vor circula spre și dinspre sat în condiții de siguranță”, a declarat Alin Băbănaș.

Practic, prin finalizarea lucrărilor la podul rutier care leagă satul Turbuța de DN 1H (între Jibou și Var), se înregistrează o premieră în sat: oamenii vor putea ajunge cu mașinile, în condiții de siguranță rutieră și pe drum asfaltat, până în curțile lor, vor avea acces ambulanțele, autospecialele pompierilor sau echipajele de intervenție ale Poliției.

Turbuța a fost considerat de-o viață unul dintre cele mai izolate sate din Sălaj din cauză că se putea ajunge aici numai prin traversarea pietonală peste pasarela metalică (periculoasă, mai ales pe timpul iernii) peste Someș sau cu bacul. După cum am relatat de-a lungul anilor în paginile Graiul Sălajului, nici cu bacul nu se putea ajunge oricând la Turbuța, iar orice călătorie spre centrul de comună – Surduc – sau spre Jibou, devenea o adevărată aventură. Cele mai dificile situații le-au îndurat de-a lungul vremii oamenii care aveau nevoie de ambulanță. Problematice au fost și incidentele la care a fost nevoie de intervenția pompierilor. “Dacă vine ambulanța, se parchează aici langă punte și noi aducem bolnavul pe brațe. Dacă e incendiu, încercăm să trecem mașina de pompieri cu podul plutitor, dacă nu, asta e. Să ne ferească Dumnezeu”, ne spunea un sătean în cadrul unui reportaj realizat anii trecuți.

Acum, teama a dispărut și a fost înlocuită cu mulțumirea unei investiții necesare.

Finanțarea pentru proiectul podului de la Turbuța a fost obținută de Primăria Surduc la începutul anului 2018, iar contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat în luna august a aceluiași an cu o firmă de construcții din Satu Mare.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în luna iunie 2019, iar câteva zile mai târziu au și demarat lucrările. Termenul de finalizare a investiției stipulat în contract a fost de 36 de luni de la începerea efectivă a lucrărilor, adică luna iunie a acestui an.

Constructorul realizează în aceste zile ultimele detalii – marcajele rutiere, punerea în funcțiune a iluminatului public pe tot traseul podului, iar sâmbătă va fi marea sărbătoare a turbuțenilor.

Podul are 183 de metri lungime, fiind prevăzut cu o singură bandă (pe modelul podurilor de la Someș Guruslău – comuna Năpradea și Lozna); două rampe de acces și cinci piloni cu înălțimea maximă de șapte metri (cel din mijloc).

Satul Turbuța se numără printre cele mai frumoase sate sălăjene, fiind situat pe malul drept al Someșului, la poalele Piscului Ronei. Prima atestare documentară a localității datează din anul 1387, când satul apare sub numele de “villa olachalis Torbicza”, iar acum mai viețuiesc aici aproximativ 300 de suflete. Biserica de lemn ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, datând de la 1800 și fiind înscrisă în lista monumentelor istorice, reprezintă una dintre atracțiile satului, pe lângă peisajele oferite de natura darnică.