Spitalele din Romania au pierdut in 2008 aproape 50.000 de pacienti. Acesta este numarul deceselor comunicate oficial de unitatile sanitare. Alti aproape 10.000 de pacienti au primit drept ”bonus”, in timp ce erau deja internati in spital, o noua infectie. Medicii cred insa ca, in realitate, numarul infectiilor intraspitalicesti este mult mai mare, dar ele nu sunt raportate din cauza sanctiunilor.
Peste 50.ooo de romani au murit, in anul 2008, internati in spital cu diferite boli. Acestora li se adauga aproximativ 10.000 de persoane, care au cazut victime ale infectiilor intraspitalicesti, arata ultimele statistici ale Centrului de Calcul si Statistica Sanitara din Ministerul Sanatatii.
Din totalul internarilor inregistrate in cursul anului 2008, cei mai multi bolnavi, respectiv, 20.000, au decedat din cauza bolilor de inima. Cardiacii sunt urmati de bolnavii cu afectiuni digestive, aproximativ 6.000, si persoanele cu tumori, care se apropie ca numar de bolnavii de stomac.
Exista si romani, victime ale sistemului sanitar din Romania. Intr-un an, aproape 10.000 de persoane care erau internate in spitale au contractat infectii nosocomiale.
Bucuresti, Iasi, Cluj – orasele cu cele mai multe infectii intraspitalicesti
Bucurestiul, Iasiul si Clujul conduc in topul judetelor cu cele mai multe infectii intraspitalicesti. Cele mai multe cazuri au fost inregistrate in Capitala, 1.582.
La Iasi, aproape 1.550 de persoane au contrat infectii in timp ce erau internati, iar la Cluj, 1.509.
In ceea ce priveste cauzele, cele mai multe sunt infectii respiratorii (aproximativ 3.000), urmate de plagi chirurgicale (aproape 2.000) si infectii urinare (circa 1.500).
Raportat la numarul zilelor de spitalizare, medicii considera ca acest numar este mic, comparativ cu tarile dezvoltate.
Astarastoae: 10.000 de cazuri e numai varful aisbergului
„Numarul de 1o.000 de infectii nosocomiale inregistrate intr-un an este chiar mic. In realitate, numarul cred ca este mult mai mare decat ce s-a raportat. Acesta este numai varful aisbergului. Foarte probabil, n-au fost raportate toate cazurile, din cauza sanctiunilor”, afirma prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).
Medicii afirma ca infectiile intraspitalicesti exista oriunde si este normal.
„Este aproape imposibil sa cream un mediu perfect steril. Aceste infectii apar pentru ca exista microbi peste tot, chiar si in mediul spitalicesc, iar bacteriile sunt suficient de inteligente ca sa reziste la medicamente”, explica prof. univ. dr. Vlad Tica, vicepresedinte CMR.
Potrivit specialistilor, in Romania aceasta politica nu functioneaza asa cum ar trebui. La noi, spitalele care raporteaza infectii spitalicesti sunt sanctionate, in loc sa fie incurajate, pentru a putea sa depistam cat mai multe astfel de cazuri.
„In strainatate, recunoasterea si raportarea infectiilor nosocomiale este premiata, pe cand in Romania este sanctionata”, explica prof. Astarastoae.
Aceasta politica sanitara internationala reuseste sa atraga medicii romani. In primele noua luni ale anului trecut, 3.000 de medici parasisera spitalele din Romania in favoarea celor din strainatate. Numarul doctorilor care au facut aceasta alegere este cu 30% mai mare fata de cifrele inregistrate in 2008.
Principalul motiv invocat de medici este salariul mic.
Zeci de mii de romani mor sau se imbolnavesc chiar in spital
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...