Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu Cultural National Salaj a facut solicitari catre Ministerul Culturii pentru a include in Planul national de restaurare pe anul 2014 zece monumente istorice de patrimoniu din Salaj, parte din ele de interes national, parte de interes judetean, dar care se afla in stare avansata de degradare. „Ne dorim ca macar o parte din ele sa fie incluse in Planul national de restaurare, pentru ca multe dintre monumentele istorice care se afla pe lista de prioritati sunt in colaps. Nadajduim ca in 2014 se va redeschide axa de finantare europeana pentru Protejarea Pa-trimoniului National Cultural si vom sprijini primariile si parohiile care detin monumente istorice sa depuna cereri de finantare. In acest mod speram ca ar putea fi restaurata cetatea Bathory din Simleu Silvaniei, de exemplu”, ne-a declarat Doina Cocis, directorul Directiei de Cultura Salaj.
Biserici de lemn, monumente de interes national, stau sa se prabuseasca
Potrivt informatiilor primite de la arhitectul Valeria Lehene, referent de specialitate in cadrul Directiei de Cultura Salaj, primele pe lista de prioritati, dintre cele zece mo-numente care au nevoie urgenta de restaurare, sunt bisericile de lemn din satele Brusturi, comuna Creaca, Soimuseni, comuna Letca, Bulgari, comuna Salatig. Toate trei poarta numele Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, sunt monumente istorice de interes national si in prezent se afla in stare de precolaps de degradare. Primariile comunelor au finantat proiectele tehnice necesare pentru reabilitare inca din perioada 2009 -2010. Valoarea estimata atunci a finantarii necesare pentru executia lucrarilor este cuprinsa intre 200 si 500 de mii de lei, unde este nevoie si de reastaurarea picturii interioare.
Casa memoriala Iuliu Maniu ar putea atrage turisti in Salaj
Pe locul patru in lista de prioritati se afla restaurarea Casei memoriale a lui Iuliu Maniu, din satul Badacin, comuna Pericei. Proiectul tehnic a fost deja intocmit, cu sprijinul parohiei greco-catolice. Valeria Lehene ne-a declarat ca a participat personal la studiu, in calitate de initiator al proiectului, impreuna cu Marin Pop, de la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, si cu preot.ul Cristian Borz. Pe langa restaurarea Casei memoriale, care se afla in prezent in stare avansata de degradare, se doreste reloca- rea muzeului „Iuliu Maniu” in spatiile initiale ale casei memoriale, acesta fiind mutat temporar in spatiile de la subsolul bisericii greco-catolice, dar si promovarea monumentului istoric memorial prin crearea unui site si prin continuarea programului educational cu tinerii in locatia unui monument istoric.
Proiectul a fost depus spre finantare in 2011, la Ambasada SUA la Bucuresti, din Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale, editia 2012, dar fara succes. Valoarea proiectului este estimata la peste 1,5 milioane de lei. Directia de Cultura Salaj spera sa obtina finantare pentru acest proiect din partea Ministerului Culturii.
Urmeaza casa de lemn din satul Cizer, comuna Cizer, pentru care primaria a finantat proiectul tehnic. Casa este stadiu avansat de degradare si necesita a fi restaurata in intregime si stramutata.
Fara interventii urgente, am putea spune adio Castelului „Bay” din Treznea
Castelul „Bay” din Treznea, construit la sfarsitul secolului al XIX-lea, este un alt obiectiv important pentru reabilitare. Potrivit informatiilor primite de la Directia de Cultura, castelul se afla in stare de colaps, fiind pe punctul de a se darama, si necesita interventii de urgenta in valoare de aproximativ 600 de mii de lei, dar si studii de expertiza si proiectare in valoare de aproape o suta de mii de lei.
Alte trei biserici asteapta sa fie salvate. Este vorba despre Biserica de piatra „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Samsud, valoarea estimata a investitiilor fiind de 300 de mii de lei. Apoi Biserica de lemn „Sf. Vasile” din Dragu, care necesita lucrari de reabilitare si refacere a picturii, in valoare de peste 500 de mii de lei. In aceeasi situatie este Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” din Bocsita, comuna Hereclean, a carei restaurare este estimata la valoarea de 400 de mii de lei. Primariile s-au implicat pentru a realiza proiectele tehnice de reabilitare, astfel incat Ministerul Culturii ar trebui sa finanteze doar partea de executie a lucrarilor.
Monumentul de la Guruslau are nevoie de 730.000 de lei
Ultimul, dar nu si cel din urma, intre monumentele care au nevoie de lucrari de restaurare este monumentul comemorativ de la Guruslau, comuna Hereclean, realizat in anul 1976, de sculptorul Victor Gaga, si care aminteste ca in acel loc domnitorul Tarii Romanesti, Mihai Viteazul, s-a luptat cu oastea Transilvaniei condusa de Sigismund Báthory. Pro-iectul tehnic se va finanta de catre Consiliul Judetean Salaj. Restaurarea monumentului este estimata la valoare de 730 de mii de lei.