Peste 50 de chirurgi pediatri din Austria, Bulgaria, Germania, Rusia, Ucraina, Ungaria si Romania s-au aflat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Zalau, pentru a invata cele mai recente metode si tehnici de tratare chirurgicala a hipospadiasului (malformatie congenitala ce apare, in medie, la unul din 300 de baietei nascuti vii si care consta in pozitionarea anormala a orificiului urinar). Mentor le-a fost un specialist international in domeniu, profesorul si chirurgul german de origine egipteana, Ahmed Hadidi, prezent in orasul nostru gratie unei colaborari cu Toth Istvan,chirurg pediatru la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau. Cei doi specialisti au selectat pentru cursul gazduit, timp de trei zile, de spitalul din Zalau, zece copii cu aceasta malformatie, principalele criterii de selectie fiind complexitatea si gravitatea cazului (toti cei zece copii mai fusesera operati, cel putin inca o data, fara a li se fi rezolvat integral problema). Copiii, provenind din Brasov, Suceava, Bucuresti, Galati, Iasi, Ploiesti (doi) si din Salaj (trei – unul din Zalau, iar ceilalti doi din judet) au fost operati, in blocul operator al Spitalului Judetean, de catre dr.Hadidi, asistat de dr.Toth. Toate interventiile au fost filmate si transmise in direct in clubul spitalului, unde se aflau cursantii, acestia putand comunica, prin intermendiul unui telefon, in permanenta cu specialistul german aflat in operatie.
Intr-o conferinta de presa tinuta in ragazul dintre doua operatii, Ahmed Hadidi a explicat jurnalistilor prezenti cat de important este sa fie rezolvata aceasta anomalie genetica (prin reconstructia chirurgicala a uretrei), si inca la varste cat mai fragede, boala fiind „una grea, cu consecinte serioase asupra vietii de adult a individului, atat in ceea ce priveste activitatea lui sexuala, cat si in privinta integrarii in societate”. Interventia in sine poate dura, in functie de complexitatea cazului, de la cateva zeci de minute la cateva ore, iar perioada de spitalizare a copilului este – e-adevarat, la formele mai usoare – de doar trei zile.
Asistentele din Zalau, mai atente decat chirurgii germani
Referindu-se la relatia sa cu spitalul din Zalau, doctorul Hadidi a precizat ca se afla, de fapt, pentru a doua oara aici (prima data – in octombrie anul trecut), declarandu-se extrem de multumit de calitatea personalului intalnit in acest spital. „Chiar le-am spus colegilor mei, dupa intoarcerea din prima vizita la Zalau, ca multe dintre asistentele de aici sunt mai interesate de aceasta operatie decat majoritatea colegilor mei chirurgi din Germania” – a marturisit ospetele, tinand sa-l felicite si pe managerul spitalului, Ioan Muresan, „care, in ciuda crizei financiare, a sustinut activitatea stiintifica a institutiei si a facut posibila, astfel, organizarea acestui curs”.
Avem probleme cu consumabilele
Unul dintre specialistii participanti la curs, Ion Basca, chirurg pediatru la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, a completat, in cadrul aceleiasi conferinte de presa, ca exista conditii pentru efectuarea unor astfel de operatii in majoritatea spitalelor din Romania. „Problema la noi este cu materialele consumabile, care nu sunt intotdeauna de cea mai buna calitate, afectand, astfel, reusita operatiei”.