Utilizată din 1999 pe pieţele financiare, moneda unică a fost lansată in 12 state europene la 1 ianuarie 2002, dată la care francii, mărcile germane şi alte monede şi-au incetat existenţa.
In prezent, zona euro include 332 de milioane de persoane din 17 ţări. La jumătatea acestui an, erau in circulaţie 14,2 miliarde de bancnote şi 95,5 miliarde de monede, in valoare de 870 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Centrale Europene .
In pofida avantajelor de netăgăduit in privinţa circulaţiei libere, consumatorii nu au fost niciodată prea mulţumiţi de moneda euro, percepută iniţial ca fiind similară cu creşterea semnificativă a preţurilor, potrivit Centrului Bruegel pentru cercetări in domeniul politicilor economice europene.
Companiile, in special cele din Germania, subliniază cu mai multă putere beneficiile euro decat populaţia.
Industria auto din Germania, de exemplu, economiseşte de la introducerea monedei unice 300-500 milioane de euro pe an, in privinţa costurilor tranzacţiilor,.
Nimeni nu se gandeşte serios la revenirea la vechile monede naţionale, chiar dacă nostalgia caştigă teren, in special intre germani, care au fost foarte ataşaţi de marcă, sinonimă cu un miracol economic după Al Doilea Război Mondial.
Sfarşitul euro ar fi o catastrofă pentru băncile europene, din cauza deprecierii previzibile a monedelor din sudul Europei, cu datorii mari, potrivit analiştilor.