Noua structură va lua fiinţă la 1 iunie şi va inlocui Poliţia Comunitară, urmand să aibă atribuţii sporite. Poliţia Locală işi va intra in rol insă abia de anul viitor, din cauza legilor romaneşti, care nu sunt corelate.
Consilierii municipali au aprobat ieri infiinţarea Poliţiei Locale Zalău, „ca instituţie publică de interes local, in subordinea Consiliului Local, prin reorganizarea Poliţiei Comunitare Zalău, incepand cu data de 1 iunie 2011”. La data infiinţării, „vor fi preluate cele 64 de posturi din organigrama Poliţiei Comunitare, plus 17 posturi prin alocarea de posturi vacante din cadrul Primăriei Municipiului Zalău, necesare constituirii Serviciului de Circulaţie Rutieră şi Compartimentul de Control Comercial, Disciplina in Construcţii şi Control mediu”, potrivit referatului de specialitate privind infiinţarea Poliţiei Locale. Instituţia va avea un număr de 81 de posturi, din care cinci funcţii de conducere, 75 de execuţie şi o funcţie de personal contractual.
Comunitarii işi schimbă doar numele
Poliţia Locală va fi doar cu numele la Zalău pentru că va indeplini aceleaşi atribuţii ale Poliţiei Comunitare, iar noile compartimente vor fi ocupate cu personal abia anul viitor. Primul motiv pentru care foştii poliţişti comunitari nu vor putea indeplini atribuţiile poliţiştilor locali este că aceştia nu au fost incă şcolarizaţi. Potrivit directorului Poliţiei Comunitare, Mircea Bara, „Ministerul Administraţiei şi Internelor vine in fiecare an cu o ofertă de şcolarizare, iar in acest an oferta a fost numai 1600 de locuri şi nu aveau loc toţi poliţiştii”, mai ales că s-au infiinţat structuri de poliţie locală şi in mediul rural. Banii sunt o altă problemă. „Oferta de şcolarizare este de 7.500 de lei pe cap de om, din care 2.000 de lei reprezintă cursul, 3.000 de lei cazarea şi 25 de lei pe zi masa, la un curs ce ţine 90 de zile”, ne-a declarat Bara. In ce priveşte constituirea Brigăzii de Poliţie Rutieră, poliţiştii comunitari vor face timp de un an „practică de circulaţie rutieră la nivel local, in baza unui protocol incheiat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj”.
17 posturi noi nu pot fi ocupate
Cele 17 posturi necesare infiinţării Serviciului de Circulaţie Rutieră şi Compartimentul de Control Comercial, Disciplina in Construcţii şi Control mediu nu pot fi ocupate pentru că sunt blocate. „Legea spune că aceste structuri trebuie să le infiinţăm, dar anul acesta nu le pot ocupa. Mă transform in Poliţie Locală, dar popularea structurilor noi o pot face doar in momentul in care legislaţia imi va permite”, a completat Mircea Bara. Şeful viitoarei Poliţiei Locale din Zalău mai spune că „Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici nu a aprobat deblocarea acestor posturi cu toate că s-a trimis o scrisoare de la Primăria Zalău in care se preciză că este vorba despre o structură nouă”. Prin urmare, pană la infiinţarea noilor structuri ale Poliţiei Locale şi şcolarizarea pentru noile atribuţii, poliţiştii locali vor indeplini aceleaşi atribuţii ca şi pană acum: asigurarea ordinii şi liniştii publice in Municipiul Zalău.