Zalăul a fost gazda Summitului de Integritate pentru Prosperitate

imagine-articol0_47369

 

 

 

Summitul de integritate pentru prosperitate, proiect co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul specific „Prevenirea și Combaterea Infracționalității”, a ajuns ieri în cea de-a patra sa etapă la Zalău, reunind personalități de vârf din mediul antreprenorial și oameni de afaceri. Evenimentul a fost organizat de Transparency Internațional România, Asociația Română pentru Transparență, Griffiths School of Management și Rotary International – Rotary District 2241 Romania & Republica Moldova. Obiectivul este promovarea unui model de antreprenori pe care tinerii antreprenori să-l poată integra exemplului propriu. Conferința a fost deschisă de dr. ec. Vasile Pădurean, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Județului Sălaj, care a subliniat cât de important este pentru mediul de afaceri și pentru economie un comportament antreprenorial integru. Vorbind despre transparență și integritate, Sebastian Văduva, decan Griffiths School of Management, spunea că mai nou s-a născut ideea că dacă ești integru nu poți fi și prosper, iar dacă ești prosper înseamnă că ai probleme cu integritatea. Numai că domnia sa este de părere că la modul temperat integritatea poate merge mână în mână cu prosperitatea. Decanul de vârstă al speaker-ilor, directorul Deutsche Bank Global Technology Center, Marian Popa, a abordat această problemă foarte pragmatic, precizând că nu ne permitem să fim corupți, pentru că suntem prea săraci. “n ceea ce privește corupția pe mapamond, în urma unei analize a Băncii Mondiale a reieșit că în 2002 mita constituia 2 la sută din produsul brut mondial, iar în 2011, 5 la sută. “ntr-un clasament al țărilor după indicele de percepție a corupției, România se situează pe locul 66 din 100 de state. Asta înseamnă că suntem pe locul 44, având în vedere că clasamentul se ia de sus în jos. “n anul de referință 2011, a mai spus Popa, suma totală pe glob rezultată din darea și luarea de mită a fost de 3.500 de miliarde de euro. Asta în contextul în care în același an produsul național brut al Germaniei era de 3.600 de miliarde de euro. Britanicul Andrew W.Jones, antreprenor și director la Ashburnham Place, spunea că guvernele sunt mult mai slabe unde există coprupție și orice lege își are eficiență dacă este și implementată.


Interviu cu Marian Popa

CEO, Rank Xerox România & Moldova, (1983 – 1996), CEO ICL/Fujitsu Services România & Moldova (1996 – 2004), Director Executiv CEE Endava (2004 – 2012), în prezent Director al Deutsche Bank Global Tehnology Center și Presedinte Transparency Internațional România.

Graiul Sălajului: Cum a ajuns Summit-ul pentru integritate și prosperitate la Zalău?
Marian Popa: Summit-ul integrității va trece în următoarele 24 de luni prin 24 de orașe din țară, fiind o colaborare între Transparency International România, Clubul Rotary Districtul 2241 și Universitatea Griffiths, iar la Zalău a ajuns în a patra etapă a perioadei sale, în special datorită bunelor performanțe pe care le are Clubul Rotary din Zalău.
Graiul Sălajului: Ați spus în discursul dumneavoastră că Produsul Național Brut în România este de 190 de miliarde dolari de dolari, care e ponderea corupției?
Marian Popa: Conform unor estimări făcute de Banca Mondială, totalul plăților de corupție care sunt efectuate la nivel global sunt de aproximativ 5 la sută din produsul brut mondial, iar în momentul în care ponderăm aceste procentaje și la produsul național brut românesc, care este puțin sub 200 de miliarde, 5 la sută reprezintă o sumă care osciliază pe lângă cifra de 10 miliarde.
Graiul Sălajului: Această corupție este dispersată egal într-o societate? Este mai predispusă o comunitate mică la corupție sau orașele mari sunt mai predispuse?
Marian Popa: Din păcate, în momentul de față corupția este prezentă peste tot și este un fenomen care trebuie să fie abordat național, global, în general acoperind toate domeniile și toate păturile societății. Este posibil ca valorile să fie diferite, trecând de la persoane fizice la persoane juridice, însă este un fenomen care trebuie abordat în ansamblu.
Graiul Sălajului: Sunt factori care ies în evidență pentru că încurajează corupția?
Marian Popa: Ceea ce încercăm noi să abordăm cu această caravană este în primul rând conștientizarea că această corupție există și creează pagube foarte mari; și nu este doar o problemă de morală, ci este în primul rând o problemă de nivel de trai. Să conștientizăm oamenii că toți cei care stop_coloana trăim în această țară, într-o formă sau alta facem parte din acest fenomen de corupție și ar trebui să acționăm asupra noastră în primul rând, asupra luării de atitudine și asupra găsirii unor soluții pentru care să acționăm singuri.
Graiul Sălajului: Ați spus că beneficiile combaterii corupției vin în timp, ați pomenit chiar de o perioadă de 20 de ani. Atunci ce argument forte poate estompa tendința de acaparare nemeritată de resurse pe termen scurt
Marian Popa: Am menționat în prezentarea mea că acest fenomen de corupție nu este doar o problemă de morală, ci este o problemă de nivel de trai, iar în momentul în care suntem interesați ca pe termen lung să ne construim un nivel de trai corespunzător țărilor la care tânjim să ajungem trebuie să avem o activitate și un comportament integru, chiar dacă perioada respectivă este putin mai lungă. Dar cel puțin obținem un nivel de trai ridicat stabil. Exact așa cum un copil are nevoie de 20 de ani să se formeze, și la nivel de societate cere puțin timp. Însă rezultatele merită pe deplin acest efort, mai ales că odată atins un anumit nivel de bunăstare datorită lipsei de corupție, este un fenomen stabil permanent care asigură o dezvoltare și un trai foarte bun tuturor generațiilor viitoare.
Graiul Sălajului: Dacă puteți face o referire la cadrul legislativ, pentru că oamenii de afaceri spun că acest cadru e importat în fenomenul corupției
Marian Popa: Cadrul legislativ este foarte important. “n acest domeniu, în special Transparency International România a avut un aport deosebit, colaborând cu Parlamentul României și cu o serie întreagă de comisii de specialitate la o îmbunătățire a unor serii întregi de legi. Dacă îmi aduc bine aminte, sunt cel puțin 14 legi care au făcut ca fenomenul corupției să descrească în timp și ca diversele lacune legislative, de asemenea în timp, să poată să fie închise.


 Vasile Pădurean, președintele Camerei de Comerț și Industrie Sălaj:

„Fără măsuri împotriva corupției, ne îndepărtăm și mai mult de zona dezvoltată a Uniunii Europene”

L-am abordat ieri la Summit-ul pentru integritate și prosperitate pe președintele Camerei de Comerț și Industrie Sălaj, Vasile Pădurean, pe care l-am întrebat cât de tare dăunează corupția perfomanței și prosperității?
„Sigur că este foarte greu să cuantificăm în cifre efectele directe pe termen scurt sau pe termen lung ale corupției. În mod evident, o parte din efecte le simțim și acum în economia săleajeană, în economia națională. Este clar că dacă statul român, prin toate componontele sale, nu va lua imediat măsuri de diminuare a acestui fenomen, România se va îndepărta din păcate de zona dezvoltată a comunității europene tot mai mult. Nu putem spune că în această zonă europeană dezvoltată nu există corupție sub diverse forme. Dar dacă după 25 de ani de la revoluție România nu face progrese în acest domeniu, cu siguranță că distanța aceasta dintre noi și zona dezvoltată din UE se va mări și mai tare. “n planul business-ului local, din fericire pentru noi, nu sunt semnalate – cel puțin până acum – fapte care să împiedice în mod evident dezvoltarea economiei sălăjene. La nivel național se poate observa, cel puțin cât este redat în mass media, că economia românească este frânată aproape în permanență de asemenea fapte de corupție.


Și frica te păzește de rele…

O prezență care s-a remarcat la Summit-ul de ieri de la Zalău a fost Dacian Palladi, consultant în afaceri. “n vârstă de 46 de ani, din Oradea, fost procuror care acum deține o firmă de consultanță în afaceri, Palladi a uimit auditoriul cu o prezentare documentată „la sânge” despre corupția în Europa, prezentând în date foarte exacte problema arzătoare la zi a firmei Volkswagen, ca a trișat neînchipuit de mult prin păcălirea sistemelor de detectare a emisiilor. Cu un discurs colocvial, Palladi îi invită pe toți cei care sunt actori în economie, în lipsa unei porniri de bună credință, cel puțin să le fie frică să fie corupți. Să le fie frică de legile omenești și de cele divine.