Vedeta primei editii a Cupei Romaniei la minifotbal, organizata la Zalau, a fost nationala artistilor. Nume cunoscute ale scenei ne-au vorbit despre cariera si despre experienta lor salajeana.
In calitate de gazda a turneului final al Cupei Romaniei la minifotbal, Zalaul a primit vizita Nationalei Artistilor, vedeta evenimentului, calificata dupa obtinerea locului I in Cupa “Iubeste sportul”, desfasurata la Bucuresti. Numele cunoscute ale scenei ne-au impartasit din experienta lor salajeana si au vorbit despre cariera lor.
Incredibil cat de dulce suna la voi si injuratura.
Mihail Lazar et Co.
Trupa artistilor este condusa de Mihail Lazar, membru fondator al Nationalei Artistilor. Actorul, cantaretul, compozitorul si poetul care a lucrat timp de 30 de ani alaturi de Mihai Maximilian si Vasile Veselovschi. A constituit echipa in ‘92 alaturi de Aurelian Temisan, Gheorghe Gheorghiu, Dan Spataru, pentru ca mai apoi sa atraga in lumea fotbalului nume ca Adrian Enache, Cristi Minculescu, Nelu Dumitrescu (Iris), Florin si Marian Ionescu de la Directia 5, Romica Tociu si Cornel Palade, Victor Socaciu, Teo Peter si altii. Au fost alaturi de ei in timp si fotbalisti cu renume. Primul antrenor a fost Angelo Niculescu. In palmares au participarea la doua campionate mondiale, organizate in Rusia in 2007 si 2008. Au donat de fiecare data premiile in bani obtinute copiilor cu handicap.
Aurelian Temisan – muzica si fotbal de 20 de ani
“Pistolarul Billie” a poposit in acest sfarsit de saptamana pe meleagurile salajene pentru a “se juca de-a fotbalul”. Cantaretul care a spus “nu cravatelor” cu ani in urma nu a scapat neatins de “microbul sportului rege”. Desi sportul a facut parte din viata lui inca din adolescenta, pasiunea pentru fotbal prinde contur abia dupa ce s-a lansat in muzica. Ca sport de performanta a ales handbalul. Timp de sase ani a jucat ca junior la Universitatea Craiova, insa odata cu primul succes muzical, renunta in anul 1990 la sportul de performanta. Din anul 1991, Temisan, alaturi de alti artisti, face spectacol si pe terenul de fotbal, nu doar pe scena.
PRIMUL GOL L-A LUAT DE LA EROS RAMAZZOTTI
“Debutul” in fotbal pentru Temisan a ramas printre amintirile sale “absolut superbe”. Ca portar al Nationale de fotbal a Artistilor a avut parte de un prim meci memo-rabil. Prima confruntare a artistilor romani, avandu-l capitan de echipa pe regretatul Dan Spataru, a fost cu echipa “greilor” din muzica italiana, capitan fiind celebrul Gianni Morandi. Castigatori au fost italienii, primul gol primit de “Temi”, cum ii spun prietenii, a fost cel al lui Ramazzoti.
A debutat la Mamaia, in anul 1989, iar in cei 20 de ani “muzicali” a scos trei albume de sine statatoare, sugestivul album “Nu, nu, nu”, in 1997, prin care “si-a exprimat” starea de disconfort pe care o simtea atunci fata de asa-zisii romani, considerand ca” nu e neaparat nevoie sa ne injuram, ci sa scoatem o melodie care ar putea sa ramana unde trebuie”. Apoi, in 1999, apare albumul “Fortareata”, urmat doi ani mai tarziu de albumul “Dulce amagire”, in 2001. In schimb a aparut pe multe compilatii. “Cant de 20 de ani, dar nu m-am laudat in a scoate albume in fiecare an”, marturiseste Aurelian Temisan. Cea mai noua piesa va fi mixata saptamana aceasta. Este realizata in colaborare cu Dl.Problema, care deocamdata va lua drumul radiourilor, iar mai apoi in functie de cum va fi primita, se vor gandi sa faca si un videoclip.
Salajenii – oameni echilibrati
Temisan marturiseste ca de cate ori vine in zona Ardealului, intra intr-o alta tara. Aflat pentru a patra oara in Salaj, a redescoperit oamenii echilibrati, cu acea mentalitate diferita fata de alte zone ale tarii, remarcand dulcele grai al salajenilor. “Incredibil cat de dulce suna la voi si injuratura. La noi zici ca intra buldozerul”.
Primul lucru pe care l-au primit dupa ce au ajuns pe meleagurile salajene a fost bineinteles “cartea de vizita”, adica licoarea autohtona, palinca. Artistul a verificat-o; “Am zgaltait-o si am vazut ca e ok”, insa a subliniat ca va fi gustata doar dupa ce vor ajunge in capitala, deoarece au venit aici pentru competitie, iar distractia va fi doar la sfarsit. Desi au fost invinsi, Temisan a apreciat ca fotbalistii salajeni erau “de batut”.
Alb si negru – Andrei si Kamara
Trupa Alb-Negru este formata din Andrei si Kamara. Isi canta piesele in romana si franceza, suprapuse ingenios peste ritmuri dance, alerte, dar si melodioase, cu influente din muzica r&b sau reggae. Scopul celor doi membri Alb-Negru este sa dea un nou sens expresiei “te iubesc”, expresie transformata in “je t’aime” cald, pasional si sincer. Kamara este un tanar jurnalist, nascut sub semnul pestilor, originar din Guineea Franceza. Poreclit de catre prieteni Baghera, iubeste viata si considera ca aceasta este un vis din care nu vrea sa se trezeasca. Cu un puternic simt al umorului, Andrei considera ca este bine “sa nu te pui cu prostul, ca are mintea odihnita”. Uraste violenta fata de animale si rautatea in general. Se descrie ca fiind ambitios, sincer si modest.
Am incercat sa profitam de faptul ca s-au aflat in Zalau si am aflat ce proiecte de viitor au in plan muzical. “Am scos o noua piesa intitulata Charisma, la care am facut si clip, e in plina promovare, iar pe viitor o sa continuam cu piesele de acest gen, cu Connect-R. Prima data facem piesa cu piesa, iar cand se vor aduna mai multe se va concepe un album, poate cu inca doua piese noi. Ne bucuram ca videoclipul piesei Charisma a prins la public, lumea chiar incepe sa ne strige pe strada dupa numele piesei, e pentru prima data cand numele trupei a fost dat la o parte. Inseamna ca e de bine si ca piesa a prins la public”, ne-au spus membrii trupei.
Andrei si Kamara nu au fost pentru prima data in Zalau cu ocazia turneului de minifotbal, aceasta fiind a treia oara cand cei doi au ajuns la poalele Mesesului. Parerea generala a baietilor despre oras este ca “sunt foarte multe fete frumoase pe metrul patrat”. Desi nu consuma alcool, Andrei a gustat din licoarea care a facut celebru orasul, atunci cand a fost invitat sa cante la un bal la bobocilor. “Este foarte tare, nu stiam ca este atat de cunoscuta. Multa lume vine si intreaba de palinca de Zalau. O fi buna, daca toata lumea bea”. “Vom veni de fiecare data cu drag la Zalau. Este un oras frumos, un public extraordinar care ne-a primit foarte bine de fiecare data cand am avut concert aici”.
DJ Moise – de la profesionist la amator
Florin Moise, mai cunoscut insa drept Dj Moise, se numara printre vedetele echipei “Nationala Artistilor”. Fost fotbalist de performanta, si-a facut junioratul la Steaua Bucuresti, dupa care a jucat trei ani in Tunisia. S-a alaturat nationalei artistilor in urma cu sase ani. Desi nu mai joaca fotbal de performanta, nu a parasit lumea sportului rege. In prezent antreneaza doua grupe de copii cu varste intre 9 si 10 ani intr-un club privat din Bucuresti. Are un studio de inregistrari impreuna cu Marian Tascau, alias Dl.Problema, unde are in pregatire un proiect muzical, ce va avea ca noutate ritmul si influentele africane. Desi in Ardeal a mai fost, la Zalau a venit pentru prima data si a ramas impresionat de calduroasa primire a oamenilor din aceasta zona. “Oricum am o slabiciune pentru ardeleni”, a marturisit Dj Moise. Chiar daca au pierdut, artistul a observat ca au castigat simpatia publicului, subliniind faptul ca ei au venit aici pentru distractie, pentru spectacol si nu in ultimul rand pentru oameni.
Biluta neagra
Ca sa strice putin atmosfera de fair-play a evenimentului sportiv, jucatorii au injurat ca la usa cortului. In meciul cu Nationala Artistilor, nouarul de la Sportul Salajean s-a remarcat la acest capitol, impartind cuvinte obscene nu numai adversarilor dar si fotoreporterilor de pe marginea terenului.
Finala – “o afacere” intre salajeni
Ultimul act al editiei I a Cupei Romaniei la minifotbal a fost “o afacere” intre salajeni, in finala ajungand Simoda-Euroglia Nusfalau si Cipricom Zalau. Castig de cauza au avut cei de la Cipricom, care s-au impus in finala cu scorul de 3-1. Victoria celor de la Cipricom a fost oarecum normala avand in vedere lotul valoros de jucatori alcatuit din fotbalisti care au evoluat in diviziile B si C, precum Marius Cozma, Toth Karoly, Cristian Crisan sau Nicu Sandor. Chiar si asa, finala a fost una disputata, echipa din Nusfalau punand probleme primei castgatoare a Cupei Romaniei, reusind sa revina in joc dupa ce au fost condusi cu 1-0. Lipsa de experienta a unor jucatori si-a spus cuvantul, Nusfalau folosind doar jucatori autohtoni.