Din iunie 2016, de când a preluat administrarea municipiului, conducerea Primariei Zalau a analizat nevoile si starea orasului pentru a cuantifica proiectele de dezvoltare de care are nevoie Zalaul, cuprinse în Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana si Planul de Mobilitate Urbana Durabila, precum si resursele financiare necesare implementarii acestor proiecte.
Accesarea fondurilor europene a fost considerata o oportunitate cu un mare potential financiar ce trebuia valorificata la maxim si, desi ghidurile de finantare nerambursabila au aparut relativ târziu (iunie 2017), prin implicarea si seriozitatea echipei Primariei municipiului Zalau, în special a Directiei tehnice – condusa de Danut Curea, s-au depus, în decursul unui an 26 de proiecte, în valoare de 282 milioane lei.
Acest efort sustinut, precum si valorificarea tuturor oportunitatilor, a fost recunoscut si la nivel regional, în cadrul Galei Regio 2018, unde municipiul Zalau a obtinut doua premii: Premiul II la Sectiunea cele mai multe contracte de finantare semnate si Premiu la Sectiunea Mobilitate Urbana – Muncipii Resedinta de Judet, concurând alaturi de 42 de orase si municipii – resedinta de judet din regiunea de nord – vest a tarii.
Premiul II la cele mai multe contracte de finantare semnate a fost acordat Primariei Zalau pentru un numar de 8 contracte de finantare semnate, cu o valoare totala de 32.576.698 de lei.
"Apreciez foarte buna colaborare a echipei de proiecte a Municipiului Zalau cu echipa ADR Nord – Vest, coordonata de prof. dr. univ. Marcel Ioan Bolos, un colectiv aplecat înspre nevoile oraselor si ale municipiilor din regiune.
Stim ca implementarea proiectelor va fi o provocare, având în vedere capacitatea actuala a firmelor de a executa lucrari de anvergura, precum si lipsa fortei de munca de pe piata muncii, prin urmare ne vom stradui sa fim foarte operativi în urmarea procedurilor, astfel încât timpul dintre semnarea contractelor de finantare si contractele de atribuire a lucrarilor sa fie cât mai scurt, pentru a fi siguri ca vor fi ofertanti pentru executarea proiectelor municipiului Zalau.
De asemenea, ne-am propus ca în noua sesiune de proiecte cu finantare europeana sa depunem proiecte pentru regenerarea urbana a orasului si deschiderea de noi cai de circulatie. Proiectele smart-city care vor face parte din portofoliu de proiecte a noii sesiuni, pentru a fi implementate cu succes, au nevoie de infrastructura rutiera si urbana moderne, conform standardelor urbane europene", a declarat Teodor Balajel, viceprimarul municipiului Zalau.