Originala noastra democratie post-decembrista a determinat polarizarea Zalaului: in zona centrala stau „saracii” inghesuiti in cutiile numite blocuri, in timp ce bogatii orasului privesc de sus, de la inaltimea vilelor construite pe dealurile din imprejurimi.
La inceput a fost „cutia”
Privit de la inaltime, Zalaul pare o imensa farfurie, pigmentata cu sute de patratele. Sunt blocurile de locuinte, aduse de valul industrializarii socialiste, cele mai multe construite dupa model sovietic. La inceputuri, placile din beton erau nelipsite din structura peretilor, mai apoi s-a apelat la caramida si azbociment, dar tot cutii de locuit pentru proaspata clasa muncitoare ramaneau. Prin anii ‘80 ai secolului trecut a inceput marea urbanizare. Locuinte, proprietate privata, construite solid, erau daramate, proprietarii lor despagubiti, atat cat credea statul ca li se cuvine, si, in schimb, li se oferea o cutie de locuit. De pilda pe strada Clujului, (actuala Gheorghe Doja) n-au apucat sa fie daramate decat imobilele de pe partea dreapta. S-au inaltat cartiere cu care mai marii vremurilor de atunci se mandreau, precum Dumbrava I si II, Simion Barnutiu, Bradet, Porolissum etc. Se mandreau, dar preferau sa locuiasca la case particulare ori in apartamente cu un confort sporit, construite special pentru ei. Nu-i o noutate cand afirm ca regimul de atunci incerca sa anihileze simtul proprietatii de altfel destul de pronuntat la romani, daramandu-ti casa , instalandu-te intr-un apartament-cutie. Simtul proprietatii trebuia inlocuit cu spiritul de turma pentru o mai eficienta manipulare. Si in parte chiar s-a reusit, inclusiv prin structurile arhitecturale promovate la acea vreme.
Locuri ravnite
Discutand cu dl. Sandu Constantin, arhitectul sef din cadrul Primariei municipiului Zalau, am aflat ca se afla in lucru procedura de finalizare pentru actualizarea Planului Urbanistic General al Zalaului, plan care traseaza directiile de dezvoltare a municipiului Zalau pentru perioada de 10 ani. Cele mai noi cartiere care se afla in travaliul constructiei sunt Gradina Onului (Ortelec) si pasunea Cucumal, nu departe de Gradina Poporului. Terenurile au fost obtinute prin cumparare, retrocedare sau concesionare si sunt destinate numai pentru locuinte individuale. Primaria a efectuat in aceste zone si nu numai lucrari tehnico-edilitare (drumuri, apa, canalizare, microstatie de epurare etc). La fel, incepe sa se dezvolte platoul Berindei apartinator satului Stana. Chiar secretarul primariei si-a construit aici o vila care se… invarte dupa soare. Dealul Morii, zona adiacenta a centurii ocolitoare a Zalaului, zona lacului cu strazile Cascadei, Parangului, Tipografilor, Bradetul sunt doar cateva dintre locurile ravnite de zalauani pentru construirea unui imobil.
Traian – primul cartier de vile
Imensa farfurie despre care vorbeam, adica Zalaul vazut de sus,este inconjurat de e salba multicolora de case si vile ca un zid care sa apere inghesuiala din urbe. Cartierul „Traian” situat in partea vestica a municipiului este prima conglomerare de case particulare construite dupa un plan urbanistic de acum 40 de ani. Pentru cei care aveau un pic de cheag financiar primaria acorda 250 de metri patrati de teren in vederea construirii unei locuinte. Asa s-a nascut cartierul „Traian”. Casele cu doua si trei camere sunt extrem de inghesuite.Nici gradina n-au, iar in curte abia incape masina. Cocosul lui Erji neni si gaina lui baciu Gheorghe se giugiulesc in voie de pe gardurile despartitoare. Mai tarziu cartierul se intregeste cu noi ansambluri de locuinte situate pe stada Salcamilor, Turturelelor, Cosbuc. Imobilele in majoritatea etajate si mansardate, abunda de culori care de care mai ciudate, de la violetul lui Geoana, pana la portocaliu basescian. Paleta cromatica a curcubeului e saraca in comparatie cu coloristica imobilelor din cartierul Traian.
Sarmas – oraselul de la marginea orasului
Sarmasul este zona care dupa ‘89 a cunoscut o adevarata explozie intr-ale construirii de locuinte. Pana la sfarsitul anului 2009, aici erau edificate 280 de locuinte, proprietate privata. Alte aproape 200 se afla in faza de constructie sau de finalizare. Cum Sarmasul este cat o localitate rurala trecuta de nivelul mediu inspre mare, aici s-au construit doua biserici una ortodoxa si alta neoprotestanta. Se pare insa ca lacasurile de inchinare sunt neincapatoare pentru cei ce vor sa-si asigura mantuirea, asa ca se afla in faza de proiect inca o biserica ortodoxa. Scoala nu-i in cartier, nici gradinita. Drumul principal a fost asfaltat, dar gropile incep sa-si faca si aici prezenta.Valea Sarmasului care trece de-a lungul prin zona are malurile napadite de gunoaie si peturi. In rest livezi care asteapta sa dea in floare, petice de straturi in gradini de zarzavat si multe ghivece cu muscate.
In loc de epilog
Vrand nevrand, trebuie sa recunoastem ca in zilele noastre nu oricare muritor de rand are posibilitatea sa-si construiasca o vila. Sunt doar cei care intr-un fel sau altul le-a pus Dumnezeu mana in cap. Chiar daca proprietarii de vile nu-i trateaza cu dispret pe cei ce habiteaza in apartamente, un grad de superioritate se observa in comportamentul lor. Exista un fel de ruptura intre asa zisa clasa muncitoare si cei ce-si duc cotidianul trai in case luxoase. Si ruptura se adanceste pe zi ce trece. Ca asa-i oranduirea.
Gata cu casele de vacanta
Pana in urma cu un an se puteau construi vile sub genericul „case de vacanta” si in extravilan, cu o suprafata care sa nu depaseasca 90 de metri patrati. Sunt cateva vile razlete la iesirea din Zalau spre Cluj construite cu titlul de case de vacanta, dar cum legea a picat, fiecare constructie noua trebuie sa respecte Planul Urbanistic Zonal. Nu putine au fost cazurile cand proprietarii constructiilor au fost sanctionati in urma verificarilor efectuate de lucratori ai Compartimentului Disciplina in Constructii din cadrul Institutiei Arhitectului Sef al Primariei. Asa se face ca numai anul trecut au fost intocmite 115 procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor pentru executarea de lucrari de constructie, fara a fi emise autorizatie de construire, sau pentru nerespectarea documentatiei tehnice. Precizam ca primaria elibereaza autorizatie de construire in cel mult o saptamana de la depunerea documentatiei. Cert este ca oamenii s-au ales cu amenzi, dar de demolat, n-a fost demolat nici un imobil.
Zalaul – impartit intre muritorii de rand si proprietarii de vile
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...