N-am stat niciodata sa filozofam daca martisorul, acest simbol al primaverii, este un produs sentimental sau unul pur co-mercial. Dupa cele vazute ieri prin centrul Zalaului, ne vine sa credem ca impletitura din matase alba si rosie, de care atarna un plastic ori un metal, e gandita pentru a rotunji cat de cat bugetul celor ce s-au trudit luni de zile sa o zamisleasca. Ca truda confectionarilor de martisoare nu-i rasplatita intotdeauna cum o gandesc ei de acasa, e o problema care tine de marketing, de cerere si oferta. Mii, zeci de mii de martisoare stateau agatate pe panouri ori asezate pe tarabe, asteptand niste ochi iscoditori sa le priveasca si niste degete care sa le atarne in piept.
Multi au fost, putini au ramas
La Primaria Municipiului Zalau sunt inregistrate anul acesta 27 de cereri pentru comercializarea martisoarelor. Eheei…anul trecut au fost eliberate 65 de avize pentru comercializarea de martisoare. Anul acesta, fie ca comerciantii nu se arunca in numar mare pe piata martisoarelor, fie ca au premonitia ramanerii cu marfa in stoc. De fapt, numai luni a inceput brambureala cu martisoare. Zonele aprobate de Primaria Zalau, in care comerciantii isi pot etala produsele, adica martisoarele de toate culorile si de toate formele si de toate dimensiunile sunt: Piata 1 Decembrie 1918, Carrefour, Scoala Iuliu Maniu, Strada S. Barnutiu, cartierul Bradet – magazin Codiflor, Astralis, Uz Casnic.
„Perioada in care se va desfasura activitatea comerciala ocazionala de vanzare de martisoare, cu ocazia zilei de 1 Martie, este 24 februarie 1 Martie”, ne-a informat Manuela Ghiurutan, purtatorul de cuvant al Primariei Zalau.
Chiria pe spatiu nu-i exagerata
Ieri, pe platoul de marmura din fata Prefecturii am numarat in jur de 20 de standuri cu martisoare, bijuterii, pernite, animalute din plus si chiar snururi uriase, tocmai bune de dus calul la fantana. Majoritatea comerciantilor sunt din urbea de sub Meses. Vreo doi studenti de la Cluj au poposit si ei cu martisoare pe platforma Zalaului, invocand faptul ca aici e concurenta mai mica. Sunt martisoare confectionate cu gust, fara prea multe briz-brizuri, la preturi rezonabile, ca doar au si ei nevoie de bani pentru a-si plati facultatea. Banuim ca de concurenta s-a temut si un ins din Arad, care si-a instalatstop_coloana taraba cu martisoare si obiecte decorative tocmai in Zalau. Ori, poate s-a orientat dupa preturile de inchiriere a spatiilor de vanzare.
Tarifele si taxele locale pentru anul 2014 nu-s exagerate: 4 lei pe metru patrat pe zi, in buricul Zalaului (numita si zona A); 3,5 lei pe metru patrat pe zi, in locurile apropiate de centru (definita zona B); 3 lei pe metru patrat pe zi, in cartierele mai indepartate si 2,5 lei pe metru patrat pe zi aproape de periferie.
Aceeasi marfa, acelasi pret
Comerciantii nu se lauda. Vanzarile sunt mult mai mici, comparativ cu anul trecut, afirma ei. În schimb, martisoarele, in majoriteatea lor, seamana leit cu cele de anul trecut. Sau poate chiar sunt. Aceleasi brose din tinichea, aceleasi figurine din portelan, aceiasi cosari aducatori de noroc si aceleasi preturi. Unul dintre comercianti ne declara ca cele mai vandute martisoare sunt cele cu preturi mici. „N-are lumea bani…”. Si fiindca veni vorba de preturi, puteai agata in pieptul iubitei un martisor, cu un leu, dar si unul cu 20 de lei. Lantisoarele si cerceii din fier se vindeau la 30 de lei. Kitsch-uri erau peste tot. Kitsch-uri erau si pernitele roz, cu Hello Kitty, la 20 de lei bucata. Preturile se puteau si negocia, in functie de cantitatea cumparata, de felul martisorului ori de ochii clientului. Pe un panou scria „martisoare lucrate manual”. Doar n-o fi vrut sa le fabrice pe banda rulanta.
Originile martisorului
Sarbatoarea martisorului este o datina precrestina, a carei semnificatie a ramas aceeasi de-a lungul timpului, simbolul venirii primaverii. La originile martisorului a stat o moneda de aur sau de argint, la care se atasa o sfoara facuta din doua fire rasucite, una rosie si alta alba, ce semnificau lupta vietii asupra mortii, a sanatatii impotriva bolii si care era purtata, in general, de persoane sensibile (copii si fetele tinere). Traditia spune ca martisorul se poarta pana in momentul in care infloresc trandafirii sau visinii.