Desi mai ieftina decat editia anterioara, manifestarea din acest an a scos mult mai multi zalauani in strada. In timp ce unii cetateni catalogheaza sarbatoarea ca fiind un balci ieftin, acuzand galagia si mizeria creata in cele trei zile, altii savureaza la maxim spectacolul „condimentat” cu mici si bere
Aproape 375.000 de lei. Adica 3,75 miliarde de lei vechi. Atat a cheltuit Primaria municipiului Zalau, din bugetul propriu si din sponsorizari, pentru organizarea editiei din acest an a Zilelor Cetatii si a Zilelor Festivalului Roman, a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Daniela Cota, viceprimar al Zalaului.
Fata de anul trecut, cand cele doua sarbatori au costat autoritatile putin peste 460.000 de lei, in 2009, organizatorul a reusit sa faca o economie de circa 89.000 de lei, a mai spus oficialul primariei. Potrivit sursei citate, prin inchirierea de spatii comerciantilor prezenti la Zalau la finele saptamanii trecute, autoritatile au recuperat 107.000 lei. Scazand sponsorizarile si incasarile din chirii, suma cheltuita efectiv din bugetul resedintei de judet s-a ridicat la 180.000 de lei.
Primaria s-ar fi putut alege cu mai multi bani din chirii, opineaza al doilea edil al municipiului, daca la eveniment ar fi venit toti mestesugarii care si-au anuntat, initial, participarea. „Din pacate, sarbatoarea noastra s-a suprapus cu un targ al mesterilor populari organizat la Bucuresti, iar unii dintre cei care au rezervat spatii in Zalau au preferat sa mearga la targul din capitala. Ne-au incurcat, pentru ca am onorat solicitarile dupa principiul <>, fiind, astfel, nevoiti, sa ii refuzam pe unii comercianti care au depus cereri ulterior”, s-a plans Cota.
Aceasta a admis si ca spectacolul de artificii a intampinat unele probleme, nascand, astfel, nemultumiri in randul zalauanilor. Intrucat publicul a cerut bisuri, orele de intrare in scena a artistilor care au cantat sambata nu au putut fi respectate indreaproape, astfel ca spectacolul de artificii a inceput mai repede de ora 24.00, cum era prevazut in program. In plus, din cauza unor modificari efectuate la acoperisul Casei de Cultura a Sindicatelor, artificiile nu au mai putut fi lansate din locatia devenita, de altfel, traditionala. „Am schimbat locatia in ultimul moment, iar Parcul Central a fost singura varianta. Am incercat sa ne facem datoria si sa multumim pe cat mai multi. Pentru artificiile de Anul Nou, vom incerca sa gasim o solutie mai buna”, a precizat Daniela Cota.
Amestec de traditional si kitsch
Desi in conferinta de presa ce a precedat Zilele Zalaului, viceprimarul anunta ca la editia din acest an se doreste o delimitare clara a traditionalului de kitsch, socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ. Mesterii populari si-au expus marfa alaturi de comerciantii de chinezarii si turcisme. Intrebata care este motivul acestui „mix”, Cota a declarat ca nu stie de ce acestia din urma nu si-au expus marfa in fata statuii Wesseleny cum trebuia, ci tot pe bulevard.
Viceprimarul a adaugat ca intelege nemultumirile zalauanilor care locuiesc in zona centrala si pentru care Zilele Cetatii sunt un calvar: „Si eu daca as locui in zona as fi deranjata. Da, sunt anumite inconveniente, dar inca nu am identificat o suprafata de teren unde sa putem organiza aceasta sarbatoare”.
Zalauanii s-au distrat de patru miliarde de lei
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...