Cresterea animalelor in municipiul Zalau ar trebui sa devina o amintire. Unii zalauani afirma ca fara dobitoacele din cotet nu ar mai avea din ce trai
Desi a trecut mai mult de un an si jumatate de cand Primaria Municipiului Zalau a interzis cetatenilor sa mai creasca animale in oras, nu toti zalauanii au inteles sa se supuna deciziilor luate de edili, iar inspectorii din cadrul Serviciului Corp Control, Privatizare din Primaria Zalau au fost obligati sa ia masuri. Somatiile si avertismentele aplicate au trezit nemultumirea celor vizati de sanctiuni, multi dintre crescatorii de animale afirmand ca in lipsa acestor activitati nu ar avea alte mijloace de subzistenta.
Iar afirmatiile lor sunt probate si de un raport intocmit de angajatii primariei care au luat la picior strazile cu cele mai multe cotete din municipiu – 22 Decembrie, Padurii, Morii, Dobrogeanu Gherea, Eminescu etc. Potrivit raportului, ce urmeaza a fi discutat in urmatoarea sedinta de Consiliu Local, peste 50 la suta dintre cei care cresc animale se afla intr-o situatie financiara extrem de dificila, familiile lor avand ca singura sursa de trai pensiile de CAP la care se adauga veniturile obtinute din vanzarea de produse lactate, oua, sau porci si vitei.
Rezultatele raportului vor intra in dezbaterea consilierilor locali, dar primarul Radu Capilnasiu considera ca aceste ocupatii agrare ar trebui sa fie eliminate din peisajul urban. „Hotararea de Consiliu Local a fost initiativa unui grup de consilieri. Sunt cazuri in care familiile isi asigura existenta din cresterea animalelor, si, in urma solicitarii semnate de crescatori de animale, aceasta problema va fi rediscutata. Pentru o buna convietuire se impune insa descurajarea cresterii animalelor in zonele aglo-merate. Spre exemplu, strada 22 Decembrie 1989 va fi si o ruta principala, de acces in oras”, a declarat Radu Capilnasiu.
Amenzi de minimum 5 milioane
Locuitorii din Zalau trebuie sa renunte la cresterea animalelor in intravilanul orasului (exceptie fac aici locuitorii zonelor periurbane Ortelec, Stana, Valea Mitii), altfel risca sa fie amendati de catre inspectorii primariei deoarece, dupa cum este specificat in hotararea de consiliu, „constituie contraventie cresterea animalelor si pasarilor pentru productie si tractiune in gospodariile din intravilanul municipiului Zalau”, iar amenzile care se pot aplica in astfel de situatii sunt cuprinse intre 500 si 1000 de lei.
In momentul in care decizia devenea „litera de lege”, edilii justificau necesitatea acestei hotarari de consiliu local motivand ca, cetatenii trebuie sa inteleaga ca in mediul urban, convietuirea obliga la respect reciproc. Totodata, prin aceasta hotarare se urmareste si reducerea focarelor de infectie, a mirosurilor neplacute si a poluarii.