Salajenii si-au anuntat pe tot parcusul zilei de ieri pe Facebook intentiile de a iesi la proteste. Sloganurile scandate denota nemultumiri fata de guvern si presedintie.
Aseara, incepand cu ora 20.00, platoul din fata Prefecturii a inceput sa fie invadat de protestatari. In circa o ora s-au adunat aproximativ 200 de oameni, multi cu bannere facute acasa sau cu steaguri tricolore. Au afisat inscrisuri in genul „Basescu nu uita, Salajul nu te vrea” si au scandat sloganuri in special impotriva presedintelui Basescu, impotriva guvernului si impotriva Partidului Democrat Liberal. Protestul a fost presarat si de scandari de genul IJos nesimtireaI, IJos securistiiI sau IUltima solutie – inca o revolutieI. Desi mobilizarea s-a facut pe internet, interesant este faptul ca circa o treime dintre protestatari erau varstnici. Printre protestatari si-au facut aparitia si personaje ale scenei politice salajene ca Teodor Balajel, consilier local PSD, viceprimarul PSD Daniela Cota, Laurentiu Ghiurutan, membru PNL, fara sa fie clar pana la inchiderea editiei daca prezenta lor a fost in calitatea lor oficiala. A fost prezent si Pompiliu Ceaca, liderul Cartel Alfa Salaj. De remarcat ca manifestantii nu au fost jenati de fortele de ordine pana la inchiderea editiei.
Dupa ce au stat mai multe zile in fata televizoarelor pentru a vedea ce se intampla in Piata Universitatii din Bucuresti sau in marile orase ale tarii, salajenii au decis in a cincea zi de proteste nationale ca trebuie sa se mobilizeze si sa ia exemplul celorlati romani. Initiativa a venit pe Facebook. La evenimentul „Protest Zalau”, programat pentru ieri la ora 20.00, in fata Prefecturii, au fost invitati majoritatea zalauanilor care au un cont pe acest site de socializare. Pagina protestului a fost invadata in scurt timp de mesaje anti-Basescu si de indemn la protest stradal. „Sa ne fie rusine! Cei din Bucuresti isi risca viata tinand piept cu jandarmii, iar judetul nostru sta la caldura, refuzand sa fie solidar cu restul tarii! Oare ne e lene sau traim bine? Sa intram si noi odata si odata in randul lumii si sa fim solidari cu ceilalti! JOS BASESCU!”, spune utilizatorul Tudor. Ieri, pana la ora 18.00, peste 300 de zalauani au anuntat ca participa la evenimentul „Protest Zalau” si alte o suta de persoane spuneau ca poate vor fi prezente la miting.
Protestele antiguvernamentale si antiprezidentiale au inceput vineri, timid, sub pretextul sustinerii doctorului Raed Arafat. Duminica, manifestatiile stradale s-au extins deja in 19 judete ale tarii, iar luni s-au inregistrat mitinguri in 39 din judetele tarii. Exista insa si cateva zone ale tarii in care oamenii nu au iesit in strada pentru a-si exprima nemultumirile. Salajul, Harghita si Covasna fac parte din cele cinci judete in care pana ieri nu se inregistrasera mitinguri. Judetul nostru era, de altfel, singurul din Ardeal neatins de febra protestelor stradale. Purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Marius Militaru, a anuntat ca, luni, la nivel national au protestat peste 10.000 de persoane, dintre care mai bine de 900 in Capitala, nefiind inregistrate incidente.
Subprefectul – dispus sa discute cu protestatarii
Subprefectul Onorica Abrudanu a anuntat ca va cobori intre protestatari pentru a discuta cu ei, daca vor iesi in strada. „Eu si domnul prefect voi veni sa discut cu oamenii. Ii inteleg si consider normal sa comunicam cu dansii”, ne-a declarat Abrudanu. Subprefectul dezaproba insa „mitingurile politice si pe cei care vor sa profite de aceasta stare de nemultumire”. „In loc sa aplaneze conflictul, unii lideri politici vor sa accentueze tensiunea”, adauga reprezentantul guvernului in teritoriu.
Si la sate mustesc nemultumirile
Prea multi tarani nu se afla in randul manifestantilor care impanzesc pietele marilor orase, cu toate ca si ei sunt apasati de aceeasi povara pe care o duce in carca un popor intreg. Saracia este mai lucie in zona rurala, banii sunt mai putini, conditiile de trai mai aproape de promiscuitate. Ar fi indreptatiti agricultorii sa iasa in strada? Nu, este de parere un om al puterii, Nicolae Dascalu, director adjunct al Directiei pentru Agricultura Salaj. „Taranii au oportunitati, pot accesa fonduri europene si trebuie sa accepte ceea ce li se ofera” Adica, zicem noi, pensii ciuntite, subventii diminuate, plati intarziate, preturi scazute la produsele agricole, combustibil scump. Fermierul Grigore Berinde, crede ca taranii sunt indreptatiti sa iasa in strada sa se alature manifestantilor, pentru ca problemele natiunii sunt si problemele lor. Exemplul fermierilor bulgari sau al celor francezi nu-i de lepadat. „S-a copt prea tare buba ca sa nu se sparga” a accentuat Berinde.
Sindicatele refuza dialogul cu Prefectura
Sindicatele inca nu stiu ce vor face in urmatoarea perioada, desi ar trebui sa fie promotorul miscarilor sociale. Nu doar in Salaj, miscarea sindicala este absenta de la demonstratiile din strada, temerile liderilor fiind de a nu se afilia unor proteste politice. „Asteptam sa se bata in cuie un program si ne vom organiza in functie de acesta”, ne-a declarat, Pompiliu Ceaca, liderul Cartelului Alfa Salaj. Tot Pompiliu Ceaca spune ca a fost invitat ieri la Prefectura la comisia de Dialog Social, insa a refuzat invitatia. „Le-am transmis ca nu particip, nu avem ce discuta acum, daca pana azi nu am avut ce discuta. Anul trecut ni s-au impus toate regulile pe social si nicio propunere din partea sindicatelor nu a fost acceptata. Noi suntem chemati acum ca sa justifice ei opiniei publice ca se intalnesc cu sindicatele. De ce ne cheama, sa ne vedem la fata?”, a mai precizat Pompiliu Ceaca. Nici liderul sindicatului Sanitas din cadrul Spitalului Judetean, Kelemen Hodis, nu are un plan de actiune sindicala. „Miercuri ne intalnim in sedinta Biroului executiv si vom stabili atunci ce vom face. Dar, nu vom face nimic pe motive politice”, a precizat Hodis pentru Graiul Salajului.
La sedinta Comitetului de dialog social convocata ieri de Institutia Prefectului judetului Salaj nu s-au prezentat reprezentantii sindicatelor. Subprefectul Onorica Abrudanu a spus ca regreta lipsa sindicatelor si a precizat ca sedinta face parte din intalnirile lunare, nefiind convocata cu ocazia protestelor nationale impotriva Guvernului care au loc incepand cu joia trecuta, in toata tara.
Sindicatele din invatamant ameninta cu greva generala
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) isi consulta membrii de sindicat in aceasta saptamana pentru declansarea grevei generale din 23 ianurie, fiind nemultumiti ca in 2012 nu se acorda nicio majorare salariala pentru salariatii din Educatie, care nu isi pot recupera reducerea cu 25 la suta. „Sindicalistii sunt nemultumiti si de esalonarea platii sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala, pana in anul 2016, de prorogarea, pana la data de 1 ianuarie 2013, a alocarii, pentru finantarea invatamantului a minimum 6 procente din produsul intern brut al anului respectiv”, a declarat, ieri, pentru agentia mediafax, secretarul general al FSLI, Liviu Pop.
Politistii ameninta si ei cu proteste de strada
Sindicatele din Politie ameninta cu proteste, daca in aceasta saptamana, ministrul Traian Igas nu stabileste o intalnire pentru rezolvarea problemelor legate de drepturile salariale si conditiile de munca. Sindicatul „Pro Lex” precizeaza, intr-o adresa catre ministrul Administratiei si Internelor, ca are in vedere proteste de strada, daca in saptamana 16-20 ianuarie, nu li se solutioneaza o serie de revendicari. Potrivit Mediafax, politistii cer acordarea restantelor la drepturile salariale si la norma de echipament, acordarea sporului de confidentialitate pentru promotia 2009, incadrarea agentilor de politie cu studii superioare in clasele de salarizare corespunzatoare studiilor, retinerea cotizatiei sindicale pe statul de plata si efectuarea deducerii acesteia din impozitul pe venit. In conditiile in care Bucurestiul arata ca dupa razboi si in orasele tarii protestele sunt tot mai numeroase, salariile civililor din Politie sunt reduse cu 15 la suta. Printr-o decizie a Curtii de Conturi, personalul contractual din unitatile MAI nu mai beneficiaza de salariul de merit incepand cu decembrie 2011. „La nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj este vorba de patru persoane angajate ca si personal contractual, care au beneficiat de salariu de merit in cursul anului trecut. Conform dispozitiilor primite, acestia nu au primit sporul de 15 la suta din salariul functiei de baza, incepand cu salariul aferent lunii decembrie 2011”, a precizat Tincuta Dumuta, purtatorul de cuvant al IPJ Salaj.