Se caută recenzori în municipiu, pentru colectarea datelor din teren la Recensământul populaţiei şi locuinţelor. Aceștia vor fi plătiți de primărie, în baza unui contract de prestări servicii.

La nivel de Zalău, e nevoie de 14 recenzori pentru autorecenzarea asistată (ARA) din municipiu, 52 de recenzori pentru colectarea datelor Recensământului populaţiei şi locuinţelor, 6 recenzori-şefi pentru monitorizarea/coordonarea colectării datelor, un coordonator la nivel de UAT pentru monitorizare/coordonare la Recensământul populaţiei şi locuinţelor din Municipiul Zalău.

Potrivit anunțului postat de municipalitate, cei interesați trebuie să aibă cel puțin 18 ani, minim studii medii absolvite, să nu aibă cazier judiciar, să deţină cunoştinţe de utilizare a unei tablete, abilitatea de a comunica într-o manieră civilizată, capacitatea de a stabili contacte inter-personale, de a fi cordial, plăcut, metodic şi riguros, să dispună de un telefon mobil pe care să-l utilizeze pentru comunicare, rezistenţă la stres şi lucru sub presiune, în zonele/comunităţile cu populaţie de altă etnie decât cea română, cunoaşterea şi a limbii acelei etnii şi a specificului etniei respective reprezintă un avantaj în desfăşurarea muncii sale pe teren, expertiza în domeniul statisticii, al administraţiei publice, experienţa de operator statistic statistic sau ca personal RGA (recensământul general agricol), reprezintă un avantaj.

Se va lucra, în medie, 8 ore pe zi, inclusiv în weekend.

Cererile de înscriere în lista de candidaţi se pot depune până în 18 februarie, la sediul Primăriei Municipiului Zalău sau se pot trimte pe adresa de e-mail: primaria@zalausi.ro

În anul 2022, Recensământul populației și locuințelor se desfășoară în trei etape: în perioada 1 februarie – 13 martie 2022 se preiau date din surse administrative, în perioada 14 martie – 15 mai e programată autorecenzarea, iar din 16 mai până în 17 iulie 2022 va avea loc colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor). Salariații care se autorecenzează au dreptul la o zi liberă, plătită.

Câți bani primește un recenzor

Prin Hotărâre de Guvern s-a stabilit că plata recenzorilor se face în funcție de numărul de chestionare completate prin interviu față în față, chestionarul fiind compus din mai multe secțiuni cu grade de complexitate diferite. Tariful este de 7 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea persoanei» și 3,5 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea locuinței», inclusiv «Secțiunea pentru recenzarea spațiului colectiv de locuit».

Pentru orașele și comunele izolate sau dispersate teritorial, pentru care distanțele parcurse sunt mai mari și timpul necesar recenzării întregului sector de recensământ crește, plata recenzorilor se face tot în funcție de tipul de chestionar, dar la un tarif de 9 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea persoanei» și 5 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea locuinței», inclusiv «Secțiunea pentru recenzarea spațiului colectiv de locuit»”.

Coordonatorii vor primi o sumă fixă, care diferă doar în funcție de numărul de locuitori ai unității administrativ-teritoriale. Suma pleacă de la 4.500 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația mai mică de 1.500 locuitori, și ajunge la 8.000 de lei, pentru unitățile/ subdiviziunile administrativ-teritoriale cu populația mai mare de 100.000 locuitori.