Zacusca la negru, cel mai bun şi mai “bio” produs
A sosit toamna, iar gospodinele îşi fac provizii pentru iarnă cu dulceţuri, siropuri, compoturi, murături şi zacuscă. Dacă stai la bloc nu e zi să nu simţi miros de vinete coapte, de dulceaţă sau de ghiveci de legume. Pentru că nu toate doamnele au timpul şi priceperea să pună la conservare fructe şi legume, pe internet sau pe Facebook pot găsi oferte diverse cu astfel de preparate, la borcan. Afacerea începe să prindă contur şi în Sălaj, deşi cam timid şi, deocamdată, fără documente. Pentru a vinde legal este nevoie să-ţi înfiinţezi o firmă, apoi de o unitate de producţie (bucătărie) care să corespundă normelor de igienă cerute de autorităţi pentru a obţine autorizaţia sanitar-veterinară. Dacă vrei să certifici produsul ca fiind bio sau tradiţional, situaţia se complică.
Cu toate acestea, gospodinele pricepute fac bani frumoşi dintr-o astfel de afacere. Cine nu are nevoie, iarna, lângă pulpa de pui şi cartofii piure de o stop_coloana murătură din legume din grădina de la ţară, crescute aproape bio? Sunt cea mai bună alternativă la legumele din import pe care le găsim iarna în supermarket, crescute în tăviţe cu soluţii chimice. Dar de un borcan de zacuscă pus în pachetul pe care-l trimiţi copilului student la Cluj? Iar la copii, dulceaţa şi siropul de fructe ar trebui să fie dulciurile favorite pe timp de iarnă şi nu dulciurile industriale. În supermarket-uri găsim astfel de produse, doar că nici ingredientele nici gustul nu sunt cele pe care le ştiu papilele noastre gustative, obişnuite cu bunătăţile din cămara bunicii.
