Parjol pe campurile Salajului
Sfarsitul de saptamana a fost unul deosebit de incarcat pentru pompierii militari salajeni, ei participand la mai multe incendii cauzate de neglijenta cetatenilor care au igienizat loturi de pamant prin arderea vegetatiei uscate, si au lasat focurile nesupravegheate, focul cuprinzand zeci de hectare de teren.
Astfel, pompierii din Hida au intervenit sambata, 28 martie 2009, ora 22.30, pentru stingerea unui incendiu izbucnit pe un teren viran – peste doua hectare de pasune – din localitatea Sancraiu Almasului.
Tot pentru stingerea unui incendiu de vegetatie uscata, in localitatea Bilghezd (comuna Nusfalau), au intervenit, sambata, si pompierii de la Sectia din Simleu Silvaniei. „De aceasta data focul a mistuit peste 10 hectare de vegetatie uscata, amenintand padurea si cateva gospodarii ale populatiei aflate in apropiere”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al ISU, sg. maj. Andrei Crisan.
La Sectia de Pompieri Jibou, alarma s-a dat de doua ori in ziua de 29 martie 2009. Prima data in jurul orelor 15:00, din nou pentru un gest neglijent al unui cetatean, ce a lasat focul nesupravegheat, la mai putin de 15 metri de liziera padurii. „Au ars peste doua hectare de teren, focul mistuind si aproximativ 10 metri din liziera padurii”, a mai spus Crisan. Cinci ore mai tarziu, pompierii jibouani s-au deplasat in localitatea Cuceu, unde vegetatia uscata a ars pe o suprafata de 3 hectare, tot din cauza iresponsabilitatii unui cetatean.
Nici pentru pompierii din Zalau week-endul nu a fost mai linistit, ei intervenind la doua incendii in acelasi timp, ambele avand aceleasi cauze ca si cele prezentate anterior.
A incendiat casa bunicilor
Garda de Interventie Cehu Silvaniei, a intervenit sambata, 28 martie 2009, la ora 14.40, pentru a stinge incendiul izbucnit la anexele gospodariei lui P. Dumitru, din Cehu. „Nepotul proprietarului, in varsta de 6 ani, ramas nesupravegheat de catre adulti, s-a jucat cu chibriturile si a produs incendierea depozitului de furaje”, a precizat sg. maj. Andrei Crisan. Au ars in flacari structura din lemn a acoperisului, depozitului de furaje pe o suprafata de aproximativ 75 de metri patrati, magazia de lemne, precum si peste 5 tone de plante furajere.