In acest interval va predomina un regim termic al aerului in general normal la nivelul ţntregii ţări. Specialiştii Laboratorului de Agrometeorologie prognozează că temperatura diurnă a aerului se va situa intre 11 şi 24 de grade Celsius, valori apropiate de normalul perioadei. Valorile medii diurne al temperaturii solului la adancimea de 10 centimetri se va incadra inte 15 şi 22 de gade Celsius , limite favorabile ale proceselor de răsărire şi infrunzire la culturile prăşitoare semănate in perioada optimă. Se prognozează cantităţi de precipitaţii apropiate de mediile climatologice, iar in sudul şi vestul ţării acestea vor depăşi valorile normale ale perioadei.
Starea solului
Rezerva de umiditate pe profilul de sol de 0-100 centimetri in cultura graului de toamnă se va incadra intre valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime pe majoritatea regiunilor agricole. Aprovizionarea cu apă in sol in cultura de porumb neirigat se va situa in limite satisfăcătoare.
Caracteristici fenologice
Pe ansamblu, condiţiile meteorologice din acest interval vor determina desfăşurarea normală a proceselor de creştere şi dezvoltare a culturilor de camp (orz, grau de toamnă, porumb). Cerealierele de toamnă (orz şi grau) semănate in epoca optimă vor parcurge predominant fazele de alungire a tulpinii. inspicare, fiind posibilă totodată apariţia fazei de inflorire. In funcţie de data semănatului, prumbul va inregistra fazele de germinare şi infrunzire, la ora actuală culturile prezentand o stare pe ansamblu bună şi medie.
Măsuri de agro-mediu in anul 2011: Culturile verzi
In numărul trecut al suplimentrului nostru v-am prezentat una dintre cele mai solicitate măsuri de agro-mediu pentru anul 2011 „Pajişti cu Inaltă Valoare Naturală (Pachetul 1- 124 de euro/an /hectar). In cele ce urmează vă vom prezenta pachetul 4 – Culturi verzi -130 de europe an pe hectar. Acest pachet este aplicabil pentru terenul arabil la nivelul intregii ţări. Cerininţele cuprinse in GAEG – Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu sunt următoarele: Semănarea culturilor verzi trebuie realizată in perioada 1 august 30 septembrie. Plantele ce pot fi utilizate ca şi culturi verzi sunt: mazărea măzărichea, rapiţa, muştarul, lupinul, sulfina. Doar fertilizanţii organici pot fi utilizaţi inaintea infiinţării culturilor verzi. Utilizarea fertilizanţilor chimici pentru culturile verzi este interzisă. Biomasa formată trebuie să fie incorporată in sol in perioada 15 februarie -31 martie. Lucrările agricole necesare pentru următoarea cultură poate incepe doar după ce s-a realizat această acţiune. Nu este permis aratul pajiştilor existente in fermă pe toată durata angajamentului. Aplicanţii pot schimba anual suprafaţa pentru care aplică acest pachet cu alte suprafeţe localizate in cadrul aceleeaşi ferme, dar cu condiţia menţinerii valorii de suprafaţă angajată in cadrul acestui pachet in primul an de angajament.