Daca te-ai gandit sa-ti achizitionezi un uscator de rufe si cauti informatii despre acest tip de electrocasnic, esti in locul potrivit. in tara noastra, aproape jumatate de an uscarea rufelor nu se poate face pe balcon sau in curte sau este foarte anevoioasa din cauza conditiilor meteo si a frigului. in aceste conditii, orice casa are nevoie de un uscator de rufe.

rn

Asta cu atat mai mult cu cat un uscator de rufe nu mai este de mult un lux si exista modele cu preturi diferite, pentru toate buzunarele. Ca sa nu mai vorbim despre cat de utile sunt!

rn

Mai intai, trebuie specificat ca exista mai multe tipuri de uscatoare de rufe. Evident, exista si diferente intre ele.

rn

Daca facem o impartire „grosso modo”, atunci putem vorbi de doua categorii mari de uscatoare de rufe: cu evacuare si cu condensare. Cele cu condensare strang apa rezultata din vapori intr-un recipient special, care poate fi golit imediat dupa terminarea ciclului de uscare, iar cele cu evacuare – dupa cum o spune si numele – evacueaza apa intr-un mod similar cu masinile de spalat rufe.

rn

Un uscator de rufe cu evacuare este mai greu de instalat, fiind nevoie de o persoana specializata care sa se ocupe de montaj. Avantajul sau este, insa, ca usuca mai repede si consuma mai putin curent. Un uscator de rufe cu evacuare este si mai ieftin decat cele cu condensare.

rn

Uscatoarele de rufe cu condensare au avantajul montajului mult mai usor, putand fiind practic puse la treaba imediat dupa achizitionare, fara niciun fel de ajutor specializat. in plus, pot fi amplasate oriunde in casa, nu doar in apropierea unor tevi de evacuare.

rn

La randul lor, uscatoarele de rufe cu condensare se mai impart, si ele, in doua categorii: uscator de rufe cu pompa de caldura si uscator de rufe fara pompa de caldura.

rn

Primul tip de uscator de rufe este mai eficient din punct de vedere al consumului electric. Consumul energetic poate fi cu pana la 50% mai mic la un uscator de rufe cu condensare cu pompa de caldura.

rn

in cazul unui uscator de rufe cu condensare fara pompa de caldura, aerul fierbinte trece prin cuva, uscand hainele, apoi este racit cu ajutorul unui schimbator de caldura pentru a scoate toata umezeala din el inainte de a fi evacuat din uscator.

rn

Cele cu pompa de caldura nu evacueaza aerul cald, ci il refolosesc, circuitul fiind unul inchis. De aceea, din punct de vedere energetic, uscatoarele de rufe cu condensare cu pompa de caldura sunt mai eficiente cu aproape 50% decat modelele fara pompa.

rn

Indiferent ce model iti convine mai mult, gasesti uscatoare de rufe la preturi pornind de la 1200-1300 de lei la marii retaileri de electrocasnice, offline sau online. in functie de avantajele si dezavantajele pe care le-am amintit mai sus, te poti decide asupra unui model sau a altuia.